Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Fiala: Země V4 se shodují, že Ukrajina potřebuje pomoc, liší se v její formě

Fiala: Země V4 se shodují, že Ukrajina potřebuje pomoc, liší se v její formě
Novoroční projev předsedy vlády Petra Fialy | zdroj: Úřad vlády ČR

Premiéři všech zemí Visegrádské skupiny (V4 - ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko) se shodují v tom, že ruská agrese proti Ukrajině je hrubým porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc. Po jednání lídrů zemí V4 v Praze to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Země visegrádské čtyřky se podle předsedy české vlády liší v názorech na příčiny ruské agrese na Ukrajině i na formy pomoci, které jsou ochotny napadené zemi poskytovat. Česko a Polsko poskytují Ukrajině i vojenskou pomoc. Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí, ale jsou připraveny se podílet jinak - humanitárně či finančně, poznamenal Fiala.

Pro maďarskou bezpečnost je důležité, aby na východ od země byla entita, která bude mezi Maďarskem a Ruskem. I proto Ukrajině země pomáhá, řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Potvrdil, že se V4 shoduje, že ruská agrese je porušením mezinárodního práva a že Ukrajina potřebuje pomoc.

"Neposíláme zbraně na Ukrajinu. Neposíláme je ani s vojáky, ani bez vojáků. Poskytneme ale veškerou pomoc, která je mimo tento okruh. Humanitární pomoc, dále provádíme výcvik lékařů působících ve válce, pomáháme uprchlíkům, při rekonstrukci energetické struktury," dodal Orbán.

Země V4 mohou alespoň částečně spolupracovat v pomoci Ukrajině, po dnešní diskusi by podpora pro napadenou zemi měla být jednoznačnější, míní polský premiér Donald Tusk. Předseda slovenské vlády Robert Fico řekl, že nevěří ve vojenské řešení konfliktu na Ukrajině. Naopak věří v okamžité zastavení palby a v mírové jednání, uvedl.

Polský premiér Tusk dříve uvedl, že kvůli postoji Bratislavy a Budapešti k válce na Ukrajině je po pražském summitu třeba zhodnotit, zda má visegrádská čtyřka ještě smysl. Fico o víkendu uvedl, že si Západ nedokáže přiznat, že jeho strategie prodlužování konfliktu masivní podporou Ukrajiny penězi a zbraněmi a sankcemi proti Rusku nefunguje. Fico kritizoval EU za to, že nevyužívá svou váhu k prosazení okamžitého příměří a uzavření míru. K příčinám ruského vpádu na Ukrajinu zařadil také nenaplnění údajných slibů, že se NATO nebude dále rozšiřovat na východ.

Zdroje: