Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fekálie v uličce a sedadla pokrytá zvratky: Případů znečištění letadel přibývá

Fekálie v uličce a sedadla pokrytá zvratky: Případů znečištění letadel přibývá
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Během letů sedíme v těsné blízkosti desítek dalších pasažérů a obvykle jsme vystaveni bakteriím. V poslední době ale přibývá případů, kdy cestující v letadlech čelí nebezpečným tělním tekutinám, jako jsou zvratky, krev či fekálie.

Před dvěma týdny otočil pilot letadlo společnosti Delta Air Lines poté, co oznámil letové kontrole, že tak musí učinit kvůli „riziku biologického nebezpečí“. Pasažéři mezitím sledovali, jak se letušky snaží vyčistit zašpiněnou podlahu v uličce ubrousky a dezinfekcí. Jednoho z pasažérů tam totiž postihl extrémní průjem. Cestující museli po přistání přelézat sedadla, aby nepřišli s fekáliemi do kontaktu. To ale nebyl jediný takový letošní incident, upozornil web Euronews.

Koncem srpna zpozdila let Air Canada událost se zvratky na sedadlech. Dvojici žen musela vyvést ochranka, neboť odmítla pět hodin sedět na zvratkách. Letuška pasažérky uklidnila, že byla sedadla vyčištěna. Ženy znovu upozornily na viditelné zbytky zvratků, letuška se však jen omluvila, že s tím už nic neudělá.

V červenci během letu Air France z Paříže do Toronta znechutil novináře jménem Habib Battah zápach vycházející zpod jeho sedadla. „Páchlo to jako hnůj,“ řekl Battah. Po chvíli si všiml mokré skvrny na zemi. Byla to krev. Letuška mu podala ubrousky a po chvíli i rukavice, aby mohl skvrnu utřít. Předchozí den na tomto sedadle podle ní jeden cestující krvácel. Snaha utřít takovou krvavou louži ale může být ze zdravotního hlediska nebezpečná.

Hrozba infekčních nemocí

Expertka specializující se na bezpečnost potravin a veřejné zdraví Jenna Brownová webu Euronews potvrdila, že výkaly, moč, zvratky a krev mohou způsobit nákazu noroviry či mnohem vážnější onemocnění.

V případě výskytu jakékoli tělní tekutiny během letu k ní musí palubní personál přistupovat jako k infekčnímu materiálu. Místo výskytu musí izolovat a zavést kontrolní opatření pro ochranu zdraví jak palubního personálu, tak cestujících.

Fyzikální, biologická a chemická rizika lze eliminovat efektivním čištěním a dezinfekcí. Tělesná tekutina by měla být odstraněna s pomocí absorpčních granulí navržených pro tento účel. Zabrání se tak navíc v přenosu infekčních chorob vzduchem. Špatný způsob čištění může naopak vést k rozšíření kontaminace. Pokud nedojde k řádnému vyčištění jako v případě výše popsaných incidentů, existuje přetrvávající hrozba šíření infekčních chorob.

Letadla se ještě před pandemií čistila mezi lety – včetně úklidu odpadků a vyluxování podlah. Dnes mnoho leteckých společností spoléhá na filtraci čistící každých několik minut vzduch. Na všechny povrchy je pak nanášen antimikrobiální sprej.

Každé dva až šest měsíců letadla procházejí důkladným čištěním a údržbou. Biologické znečištění malé úrovně většina posádek zvládne vyřešit během letu. Pokud je ale únik komplikovaný či příliš velký, hrozí zpoždění či zrušení letu.

Zdroje:
euronews.com