Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Falešné důkazy o ruských tancích na Ukrajině vyvolaly poprask v USA

Falešné důkazy o ruských tancích na Ukrajině vyvolaly poprask v USA
Jeden ze snímků, které měly dokazovat přítomnost ruských tanků na Ukrajině, a přitom byly vyfoceny před několika lety úplně jinde | zdroj: Gawker

Skandál kolem snímků, které ukrajinská delegace přivezla do Spojených států jako důkaz ruské přítomnosti na Ukrajině, nabírá na obrátkách. O chybě senátora, který fotky použil jako argument, aniž by ověřil jejich autenticitu, už píše i vlivný deník The New York Times. 

Ukrajinská výprava v čele s poslancem a velitelem praporu Donbas Semenem Semenčenkem předala loni v listopadu republikánskému senátorovi Jamesi Inhoferovi  snímky, které měly dokazovat přítomnost ruské armády na Ukrajině.

Inhofer minulý týden přinesl fotografie na zasedání Senátu jako jednoznačný důkaz ruské invaze, jenže se následně ukázalo, že dvě z nich vznikly několik let před propuknutím války na Donbase a zachycují ruské tanky poblíž hranic s Gruzií.

Senátor z Oklahomy, který prosazuje dodávky zbraní na Ukrajinu, pak argumentoval tím, že mu Ukrajinci předali snímky v tištěné podobě a proto si jejich původ neověřil.

Před NYT o incidentu informoval portál Washington Free Beacon a následně i BuzzFeed. Právě Free Beacon mohl za rozpoutání skandálu. Podařilo se mu totiž získat fotky, které Inhofer dostal od Ukrajinců. Po jejich zveřejnění se ale ozvali bloggeři, kteří snímky ověřili pomocí obrazového vyhledávání na Googlu.

Inhofer se do povědomí Američanů zapsal v minulosti tvrzením, že globální oteplování je hoax. Mezi ukrajinskými delegáty, s nimiž se loni sešel v USA, byli mimo jiné celkem tři ukrajinští poslanci a také bývalý vysoce postavený zaměstnanec Pentagonu Phillip Karber. 

Zdroje:
The New York Times