Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Válková odejít nechtěla. Babiš ji donutil

Válková odejít nechtěla. Babiš ji donutil
Kdyby Válková neodešla sama, tak by ji ANO odvolalo | zdroj: Isifa.com

Rezignující ministryně spravedlnosti Helena Válková dle svých slov odejít z čela rezortu vůbec nechtěla. O jejím odchodu rozhodlo "vedení" jejího domovského hnutí ANO. Vzhledem k tomu, že ANO předsednictvo dlouhodobě nemá, jde v podstatě o rozhodnutí jediného muže, předsedy strany Andreje Babiše.

Babiš původně prohlašoval, že ministryně odchází na vlastní žádost. V reakci na tvrzení Válkové o nedobrovolné rezignaci však uvedl, že kdyby neodešla dobrovolně, hnutí ANO by navrhlo její odvolání. Ministry přitom odvolává premiér, toho času Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Válková  tvrdí, že dostala na stůl rezignaci k podpisu. Žádost o uvolnění z funkce ministryně spravedlnosti upravila pouze po formální stránce.

"Protože jsem pochopila, že mě hnutí ANO nechce, tak jsem radši tu rezignaci nakonec napsala. Nebylo to však na tom papíře, který mi byl poslán, ale na hlavičkovém papíře," uvedla Válková, která zároveň tvrdí, že na ministerstvu zanechává nedokončenou práci. Do rezignace, která je stanovená na 1. března, ji dokončit nestihne.

Babiš přitom hovořil o tom, že Válková odchází na vlastní žádost. "Myslím, že splnila svou roli, rozumím tomu, že je z toho unavená, je pod tlakem, z toho důvodu chce skončit," oznámil šéf ANO v den její rezignace. Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek s ministryní opakovaně jednal, ale pak vehementně odmítal, že by ji k rezignaci nutil.

"Rezignace Válkové byla dohodou v rámci našeho hnutí, přičemž slíbila, že bude pokračovat dál v práci v rámci Poslanecké sněmovny, a tuto informaci předal předseda hnutí Babiš premiérovi a my to považujeme za standardní postup," tvrdil Faltýnek.

Nominantem hnutí ANO na post ministra spravedlnosti je současný první náměstek rezortu Robert Pelikán. V nejbližších dnech se s ním chce sejít i prezident Miloš Zeman, který jmenuje ministry. Zeman minulý týden přitom uvedl, že zváží, zda rezignaci Válkové vůbec přijme. Premiér Sobotka ale obdobné kroky hlavy státu považuje za obstrukční. Naopak ne zcela standardní postup při výměně klíčového ministerského postu je podle Sobotky vnitrostranická záležitost hnutí ANO.

 

Zdroje: