Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Evropský regulátor schválil vakcíny proti omikronu, Česko jich letos dostane miliony

Evropský regulátor schválil vakcíny proti omikronu, Česko jich letos dostane miliony
Zdravotnice v očkovacím centru na brněnském výstavišti připravuje vakcínu. | zdroj: Profimedia

Do Evropy by upravená vakcína měla dorazit během příštích týdnů.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) doporučila podávání posilujících dávek upravených vakcín od společností Pfizer/BioNTech a Moderna (Comirnaty Original/Omicron BA.1 a Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1), které jsou zacílené proti koronavirové variantě omikron. EMA o tom informuje na svém twitterovém účtu i na svém webu.

Upravené vakcíny jsou zaměřené jak na původní variantu viru, tak na variantu omikronu BA.1. Konečné slovo v povolování vakcíny má Evropská komise.

Její rozhodnutí se dá pokládat za formalitu a bude následovat v nejbližších dnech, píše agentura Reuters. Upravené vakcíny jsou už vyrobeny a do Evropské unie budou dodány několik dní poté, co očkování schválí regulační orgány.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek minulý týden řekl, že pokud budou vakcíny na začátku září schválené, na podzim budou v Česku zhruba tři miliony dávek.

Unijní regulátor doporučil podání posilovacích dávek osobám ve věku 12 let a více, kteří mají za sebou aspoň jedno očkování proti nemoci covidu-19.

Vakcíny specializované na submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron, které jsou nyní dominantní a nakažlivější, EMA v současné době prověřuje.

Zdroje: