Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Pfizer loni silně zvýšil tržby i zisk, čeká silný růst tržeb za vakcínu na covid

Pfizer loni silně zvýšil tržby i zisk, čeká silný růst tržeb za vakcínu na covid
Pfizer má v plánu letos vyrobit přes čtyři miliardy dávek vakcíny. V loňském roce vyprodukoval asi tři miliardy dávek (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Americká farmaceutická společnost Pfizer loni zvýšila tržby o 95 procent na 81,3 miliardy dolarů (1,7 bilionu Kč), zejména díky vakcíně proti covidu-19.

Další masivní růst firma očekává letos, jen z prodeje covidové vakcíny a nového léku na covid čeká tržby kolem 54 miliard USD. Firma to dnes uvedla ve zprávě o výsledcích hospodaření.

Z výsledkových zpráv podniku vyplývá, že Pfizer mezi lety 2018 až 2020 tržby zvýšil pouze nepatrně. V roce 2018 činily zhruba 40,8 miliardy, v následujícím roce 41,2 miliardy a předloni asi 41,7 miliardy dolarů. Masivní růst zisku i tržeb mu tedy od loňského roku zajišťují až vakcíny proti covidu-19.

Za loňský rok Pfizer zvýšil čistý zisk o 140 procent bezmála na 22 miliard dolarů (467,1 miliardy Kč). Firma upřesnila, že z prodeje vakcíny na covid-19 letos čeká tržby kolem 32 miliard dolarů, dalších 22 miliard USD čeká z prodeje přípravku paxlovid.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv předpokládali, že letošní tržby dosáhnou 33,8 miliardy USD v případě vakcíny a 22,9 miliardy dolarů v případě paxlovidu. Vzhledem k tomu, výhled tržeb nenaplnil očekávání, akcie podniku před zahájením obchodování na newyorské burze odepisovaly přes čtyři procenta.

Úhrnem Pfizer letos očekává tržby v rozmezí od 98 do 102 miliard USD. Odhad analytiků byl přitom vyšší a činil 105,5 miliardy USD.

Vakcína vyvinutá společně s německou společností BioNTech a založená na technologii mRNA se používá ve více než 160 zemích včetně Spojených států. Pfizer má v plánu letos vyrobit přes čtyři miliardy dávek vakcíny. V loňském roce vyprodukoval asi tři miliardy dávek.

U přípravku paxlovid se ukazuje, že snižuje počet hospitalizací a úmrtí u vysoce rizikových pacientů, připomíná agentura Reuters. Firma očekává, že letos vyrobí nejméně 120 milionů dávek této pilulky.

Zdroje: