Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Evropa nebude tolerovat agresi na Ukrajině ani v Indo-Pacifiku, řekla šéfka EK. A jinde ano?

Evropa nebude tolerovat agresi na Ukrajině ani v Indo-Pacifiku, řekla šéfka EK. A jinde ano?
Ursula von der Leyenová a Ferdinand Marcos mladší | zdroj: Profimedia

Evropa nebude tolerovat agresi na Ukrajině ani v Indo-Pacifiku, prohlásila dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která je na návštěvě Filipín. Von der Leyenová vystoupila na společné tiskové konferenci s filipínským prezidentem Ferdinandem Marcosem mladším po jednání v Manile, jehož cílem bylo posílit obchodní, hospodářské a bezpečnostní vztahy.

Šéfka Evropské komise zdůraznila potřebu bezpečnostní spolupráce a poukázala na ruskou invazi na Ukrajině, která podle ní ukazuje, jak jsou autoritářští vůdci „ochotni jednat na základě svých hrozeb“. „Ruská agresivní válka proti Ukrajině otřásá základy mezinárodního řádu. Je v rozporu s Chartou OSN a základními zásadami mezinárodního práva, jako je územní celistvost a svrchovanost,“ uvedla.

„Proto Evropa podporuje statečný boj Ukrajiny proti agresorovi, protože nezákonné použití síly nelze tolerovat, ani na Ukrajině, ani v Indo-Pacifiku,“ dodala von der Leyenová.

„Bezpečnost v Evropě a bezpečnost v Indo-Pacifiku jsou neoddělitelné. Zpochybňování řádu založeného na pravidlech v našem propojeném světě se týká nás všech. Proto jsme znepokojeni rostoucím napětím v tomto regionu,“ řekla von der Leyenová. Dodala, že EU podporuje svobodný a otevřený Indo-Pacifik, protože ten je klíčem ke „stabilitě nás všech“.

Rétorika von der Leyenové se podle AP shoduje s prohlášeními amerických představitelů, kteří opakovaně vyjádřili znepokojení nad stále agresivnějšími kroky Číny ve sporném Jihočínském moři.

Aniž by von der Leyenová Čínu jmenovala, zdůraznila, že EU uznává rozhodnutí mezinárodního rozhodčího soudu v Haagu, který na základě historických důvodů zrušil územní nároky Číny.

Peking považuje za své téměř celé Jihočínské moře a u jeho útesů buduje umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Čína dříve oznámila, že se rozhodnutím soudu nebude řídit. Na různé části Jihočínského moře ale vznášejí nárok i Vietnam, Filipíny, Brunej, Indonésie, Malajsie, Tchaj-wan a Japonsko. Podle von der Leyenové je verdikt „právně závazný“ a poskytuje základ pro mírové řešení sporů.

Von der leyenová a Marcos společně mimo jiné oznámili, že Evropská unie obnoví jednání s Manilou o dohodě o volném obchodu, která se za Marcosova předchůdce Rodriga Duterteho v roce 2017 zastavila.

Evropská unie je také připravena posílit spolupráci s Filipínami s cílem podpořit regionální námořní bezpečnost prostřednictvím sdílení informací, provádění hodnocení hrozeb a posílení filipínské pobřežní stráže, uvedla von der Leyenová.

Návštěva von der Leyenové na Filipínách je známkou zlepšujících se vztahů po bouřlivém období mezi EU a Dutertem. Filipíny se během Duterteho šestiletého funkčního období staly terčem silné kritiky EU kvůli tisícům údajných vražd, které se odehrály na Filipínách v rámci tažení proti drogové kriminalitě.

Zdroje: