Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Evropa je krok od války, upozorňuje Fiala

Evropa je krok od války, upozorňuje Fiala
Petr Fiala chystá veřejnost na válku na Ukrajině, které může těžce dopadnout i na Česko. | zdroj: Profimedia

Evropa se každým dnem přibližuje k válce, kterou spustí ruský vpád na Ukrajinu, řekl v neděli v České televizi Petr Fiala. Šance na dohodu s Ruskem se podle premiéra snižuje.

„Situace je nesmírně vážná, nebezpečná a je vážnější každým dnem. Není přehnané tvrdit, že Evropa je krok od války, což bylo donedávna ještě něco nepředstavitelného,” pravil Fiala v Otázkách Václava Moravce.

Na vážnou situaci upozornil v sobotu britský premiér Boris Johnson. Varoval, že Vladimir Putin chystá největší válku v Evropě od roku 1945 a chce obklíčit ukrajinské hlavní město Kyjev. „Mám obavy, že plán, který vidíme, se týká něčeho, co by rozsahem mohlo být největší válkou v Evropě od roku 1945," řekl Johnson v rozhovoru pro britskou stanici BBC.

U ukrajinských hranic má Rusko na svém území a na území spojeneckého Běloruska až 190 000 vojáků. Zhruba polovina z nich je v útočném postavení. Moskva, která od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny, nicméně opakovaně popírá, že by chtěla na sousední stát zaútočit.

Fiala v ČT zmínil, že pokud se Rusko odhodlá k invazi na Ukrajinu, bude čelit sankcím sankce. „Sankce jsou nachystány a spustí se ve chvíli, kdy Rusko udělá agresivní krok,” prohlásil premiér.

Premiér však dodal, že sankce uvalené na Rusko a odvetná opatření zasáhnou i Česko. Připustil, že možností, jak se revanšovat českým firmám a zmírnit na ně dopady sankcí mohou být kompenzace.

Zdroje: