Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

ERÚ zveřejnil výši regulovaných cen za distribuci elektřiny a plynu

ERÚ zveřejnil výši regulovaných cen za distribuci elektřiny a plynu
zdroj: tisková zpráva

ERÚ (Energetický regulační úřad) tak jako každý rok zveřejnil cenová rozhodnutí pro elektroenergetiku a plynárenství, kterými každoročně stanovuje výši regulovaných složek energií pro nadcházející rok. U elektřiny regulované platby meziročně klesnou v průměru o 16,7 % a u plynu naopak o 1,7 % vzrostou. Srovnali jsme pro vás konkrétní finanční rozdíly regulované ceny mezi roky.

Celková částka za energie je složena ze dvou částí. Regulovanou část každý rok stanoví ERÚ a u všech dodavatelů je stejná. Neregulovanou část určuje dodavatel energií.

Regulovaná složka ceny elektřiny

U elektřiny dojde v roce 2023 oproti roku 2022 ke snížení regulovaných plateb v průměru o 16,7 %. Je to dáno především nulovými platbami na podporu obnovitelných zdrojů, které stát nyní dotuje.

mnd zdroj: Foto: Srovnam.cz

Srovnali jsme pro vás meziroční finanční rozdíly regulované ceny, a to pro vzorový příklad 4členné domácnosti, která bydlí v 3pokojovém bytě. To odpovídá spotřebě 2,5 MWh/rok s jističem 3× 20 A a distribuční sazbou D02d. K největšímu meziročnímu poklesu, konkrétně o 1 633 Kč, dojde v distribučním území PRE. U ČEZ Distribuce, která pokrývá většinu území ČR, dojde k meziročnímu poklesu o 1 272 Kč a u distribuce EG.D o 1 374 Kč.

Regulovaná složka ceny plynu

U plynu se v roce 2023 očekává oproti roku 2022 naopak zvýšení regulovaných plateb v průměru o 1,7 %. Největší tlak na růst vytváří potřeba krytí technických ztrát v distribuční oblasti Pražské plynárenské. V ostatních oblastech zůstaly regulované platby stejné nebo se zvýšily jen nepatrně.

mnd zdroj: Foto: Srovnam.cz

Použijeme-li případ se spotřebou 10 MWh/rok, což zhruba odpovídá spotřebě rodiny na topení v energeticky úsporném rodinném domě, nejvíce si připlatí zákazníci v distribučním území Pražské plynárenské. Vzhledem k nízkému podílu regulované složky na celkové ceně však taková rodina zaplatí za topení ročně jen o cca 303 Kč více než v minulém roce. Tento nárůst je dán především z důvodu rozsáhlé rekonstrukce plynárenské sítě v Praze. Na dalších dvou distribučních územích dochází pouze k nepatrné změně: na území EG.D se regulované platby sníží ročně o 15 Kč a na území GasNET o 16 Kč.

Neregulované složky ceny elektřiny a plynu

Neregulovanou část ceny energií určuje konkrétní dodavatel. Od 1. 1. 2023 však platí zastropování cen energií určené vládou. U elektřiny je cena stanovena na 6 050 Kč za MWh včetně DPH (6,05 Kč za kWh) a cena plynu na 3 025 Kč za MWh včetně DPH (3,025 Kč za kWh). V případě, že je cena za MWh plynu nebo elektřiny u dodavatele v obchodní části ceny vyšší než cenový strop, dojde k automatickému snížení na vládou stanovený strop. Pokud je cena nižší než strop, nemění se.

Zdroje: