Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Epidemie covidu zrychlila, od pondělí se přitvrzuje

Epidemie covidu zrychlila, od pondělí se přitvrzuje
Doklad o očkování a je vaše. | zdroj: Profimedia

Počet případů covidu-19 v Česku strmě roste. Ruku v ruce s tím přitvrzují protiepidemická opatření. Od pondělí vláda zavádí novou sadu regulací s cílem zpomalit šíření nemoci.

● Od 1. listopadu už stát nebude platit preventivní testy na covid-19. Hradit je bude pouze dětem a mladistvým do 18 let, lidem, kteří čekají na druhou dávku očkování, nebo těm, kteří se nemohou nechat očkovat ze zdravotních důvodů.

● Zkrátí se také doba platnosti testů – u PCR testů z dosavadních 7 dnů na 3 a u antigenních testů ze 3 dnů na 1.

● Provozovatelé restaurací budou muset nově kontrolovat příchozí, zda mají potvrzení o očkování, prodělání nákazy nebo negativním testu. Obsluha má zkontrolovat zákazníka poté, co usedne ke stolu. Pokud nesplní podmínku bezinfekčnosti, je povinna ho vykázat. Za porušení nařízení  hrozí provozovateli pokuta až tři miliony korun. 

Stovky pacientů v těžkém stavu

Z dat na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že v sobotu testy potvrdily 5057 případů covidu. Bylo to o 2300 více než před týdnem a nejvíc za první víkendový den od 20. března.

mzcr_covid_19_66bv zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Graf si zvětšete rozkliknutím.

V nemocnicích v sobotu leželo s covidem 1417 lidí, z toho 192 v těžkém stavu.

V přepočtu na 100 000 obyvatel bylo v Česku za posledních sedm dní odhaleno 312 nových případů koronavirové infekce. Ještě v sobotu přitom mělo toto incidenční číslo hodnotu 290.

Nejhorší epidemická situace je na severu Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá za poslední týden 438 nových případů v přepočtu na 100 000 obyvatel. Na opačném konci tabulky je Karlovarský kraj s incidenčním číslem 104.

mzcr_covid-19_5BV54 zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Graf si zvětšete rozkliknutím.

Zvyšuje se také počet úmrtí mezi covidovými pacienty. Od začátku týdne do soboty zemřelo 104 lidí s prokázaným covidem. Denním maximem bylo čtvrtečních 25 úmrtí.

Počet lidí, kteří zemřeli s covidem, v sobotu dosáhl 30 753.

Zdroje:
ČTK, Ministerstvo zdravotnictví