Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Spadla kabina lanovky na Ještěd. Zahynul v ní strojvedoucí

Spadla kabina lanovky na Ještěd. Zahynul v ní strojvedoucí
Zřícená kabina lanovky. | zdroj: Správa železnic

Na svahu Ještědu se v neděli zřítila kabina lanovky. Zahynul v ní strojvedoucí. 

Kabina, v níž kromě strojvedoucího nikdo nebyl, spadla v půl druhé odpoledne poblíž první podpěry zhruba v polovině ještědské sjezdovky z výšky 30 metrů. Byla zcela zdemolována. V druhé kabině, která jela za ní a zůstala viset na lanu, byli cestující, které hasiči evakuovali.

Pasažéři neutrpěli zranění. Nacházeli se však v šoku, pomoc jim poskytli psychologové.

„Spadla kabina, která jela směrem dolů. V kabině jsme měli jednu osobu, která bohužel na místě podlehla, lékař konstatoval smrt. Naštěstí druhá kabina zůstala ve standardní poloze. Hasiči z ní evakuovali čtrnáct lidí,“ řekl mluvčí krajské záchranné služby Michael Georgiev.

Pasažéry zachránilo nosné lano

Při pádu se uvolnilo tažné lano, obsazená kabina se potom podle informací ČT sesunula po nosném laně do blízkosti spodní stanice. V ní se zastavila – asi v patnáctimetrové výšce. 

S evakuací začal před příjezdem hasičů průvodčí kabiny. „Kabina je zařízena vybavením pro evakuaci osob, průvodčí jsou proškolení, je tam poklop v podlaze a naviják na spouštění dolů plus postroj,“ řekl mluvčí hasičů David Kořínek. Hasiči se k evakuaci připojili s žebříkem, zhruba po dvou hodinách zásah ukončili.

profimedia-0640736325 Druhá visící kabina lanovky vedoucí na Ještěd. | zdroj: Profimedia

Zaměstnance Českých drah, který neštěstí viděl, odvezli záchranáři kvůli psychickým problémům do nemocnice.

Prasklo tažné lano

Policie případ vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Nehodou se zabývá i Drážní inspekce. Kabina ještědské lanovky havarovala v poslední den provozu před plánovanou revizí. 

Příčinou nehody však bylo zjevně prasklé tažné lano.

Kabinová lanovka na Ještěd jezdí od roku 1933, v 70. letech prošla rekonstrukcí. Vznikla jako druhá osobní visutá lanovka v českých zemích. Dnes je to jediná lanovka ve vlastnictví Českých drah. Kabina se na ní zřítila poprvé v historii dráhy.

V loňském roce vyvezla lanovka na vrchol 211 tisíc lidí. Před dvěma lety podstoupilo rekonstrukci elektrické zařízení, oprava byla spojena s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení. Kvůli technickým problémům nejezdila lanovka letos v září.

Zdroje: