Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Elona Muska v čele společnosti Twitter zřejmě nahradí žena

Elona Muska v čele společnosti Twitter zřejmě nahradí žena
Elon Musk | zdroj: Profimedia

Americký miliardář Elon Musk oznámil, že do šesti měsíců odstoupí z funkce generálního ředitele společnosti Twitter. Bývalý nejbohatší muž světa na sociální síti prozradil, že za sebe našel náhradu. Nezmínil sice, o koho by mělo jít, avizoval však, že to bude žena.

Podle amerických novinářů odkazujících na zdroje obeznámené se situací Musk o této pozici jedná s vysoce postavenou manažerkou médií společnosti NBCUniversal Lindou Yaccarinovou.

Jak připomíná BBC, v případě Muska je někdy obtížné poznat, zda svá tvrzení myslí vážně. Když se ho minulý měsíc novinář britské televize zeptal, kdo jej v čele společnosti nahradí, odpověděl, že jmenoval šéfem Twitteru psa.

Pokud by ale tento kontroverzní podnikatel skutečně postavil do čela Twitteru ženu, byla by jednou z mála, která se v technologické společnosti dostala tak vysoko. Ženy zastávaly v loňském roce v tomto odvětví pozici CEO jen z 10 procent.

Yaccarinová pracuje pro NBCUniversal od roku 2011. Dohlíží na roční příjmy z reklamy ve výši 13 miliard dolarů (zhruba 280 miliard korun) a má velice úzké vztahy s obchodníky a reklamními agenturami.

profimedia-0731903053 Linda Yaccarinová | zdroj: Profimedia

Akcie automobilky Tesla po tomto oznámení vzrostly o více než dvě procenta, upozornila agentura Reuters

Muskova role u Twitteru se změní

Investoři se po převzetí Twitteru Muskem za 44 miliard dolarů obávali, že se nebude Tesle dostatečně věnovat. Jejich nedůvěra prudce snížila tržní hodnotu Tesly a sesadila miliardáře z čela nejbohatších lidí planety na druhé místo. Začátkem letošního roku se podle indexu miliardářů agentury Bloomberg opět dostal s 187,1 miliardy dolarů do vedení.

Aktuálně je ale podle indexu opět na druhém místě. Hodnota Muskova jmění dosahuje 168 miliard dolarů. Během svého působení v čele Twitteru zavedl řadu nepopulárních změn, včetně zpoplatnění ověřování účtů za osm dolarů či hromadného propouštění.

Twitter původně zaměstnával 7500 lidí. V nedávném rozhovoru pro BBC však miliardář přiznal, že jich aktuálně má jen 1500. Nedostatek pracovní síly vyvolal obavy z funkčnosti sociální platformy.

Musk uvedl, že jeho role ve společnosti se změní. Působit hodlá jako předseda správní rady a technologický ředitel. Jeho odstoupení z čela sociální sítě si koncem loňského roku odhlasovali uživatelé v jeho vlastní anketě.

Miliardář reagoval, že se pozice generálního ředitele Twitteru vzdá, pokud najde někoho „dost hloupého k tomu, aby se této práce ujal“. Nikdo, kdo by dokázal sociální síť udržet při životě, o ni podle něj ale nejevil zájem. 

Zdroje:
BBC, Reuters