Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Ukrajinští uprchlíci už stáli Česko 36 miliard, do EU přišel přes moře rekordní počet migrantů

Ukrajinští uprchlíci už stáli Česko 36 miliard, do EU přišel přes moře rekordní počet migrantů
Migranti na italské Lampeduse | zdroj: Profimedia

Celkové výdaje na ukrajinskou uprchlickou krizi od začátku ruské agrese loni v únoru do konce letošního dubna byly 35,8 miliardy korun. Ze státního rozpočtu šlo na tyto účely 24,6 miliardy korun. Dnes to na twitteru uvedlo ministerstvo financí. Za duben byly celkové výdaje 2,3 miliardy korun, z toho ze státního rozpočtu šlo 1,2 miliardy korun.

Největší výdajovou položkou byly sociální dávky, na které šlo 11,7 miliardy korun. Výdaje spojené s ubytováním byly 7,6 miliardy korun a výdaje na zdravotní péči 5,8 miliardy korun.

„Zhruba 100 000 Ukrajinců začalo po příchodu pracovat, čímž se značná část prostředků vrací do české ekonomiky ve formě daní a odvodů,“ upozornilo ministerstvo financí. Už dříve také připomnělo, že peníze vyplacené na ubytování šly českým občanům a firmám, kteří uprchlíkům ubytování nabídli.

Česko udělilo dočasnou ochranu zhruba půl milionu uprchlíků z Ukrajiny, zhruba třetina se jich vrátila zpět. Podle údajů ministerstva vnitra jich k 1. dubnu v Česku pobývalo přibližně 325 000. Téměř 30 procent uprchlíků v Česku tvoří děti. Dvě třetiny dospělých jsou ženy, část pak senioři. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí z konce dubna platí odvody zhruba 85 procent pracovníků s vízem k dočasné ochraně, kteří jsou v produktivním věku.

Do EU přes centrální Středomoří vstoupil rekordní počet migrantů

Počet nelegálních vstupů migrantů do zemí Evropské unie přes centrální část Středozemního moře vzrostl za první čtyři měsíce roku o 300 procent ve srovnání se stejným obdobím roku minulého. Informovala o tom dnes unijní pohraniční agentura Frontex. Podle ní je počet nelegální vstupů na území EU v této oblasti nejvyšší od roku 2009, kdy Frontex tyto údaje začal sbírat.

Druhou migrační trasou s nejvyšším počtem nelegálních vstupů je takzvaná západobalkánská trasa.

Podle statistiků agentury Frontex bylo v prvních čtyřech měsících roku ve střední části Středozemního moře zaznamenáno přes 42 200 nelegálních vstupů na území EU. Druhou nejčastější migrační trasou je západobalkánská trasa s 22 500 nelegálními vstupy. Celkem agentura zaznamenala od počátku roku do konce dubna zhruba 80 700 nelegálních vstupů do EU.

Na trase v centrálním Středomoří migranti připlouvají do Itálie a na Maltu především z Libye a Tuniska, případně dalších zemí na severu Afriky. Velmi využívaná byla tato trasa v letech 2014 až 2016. „Hlavně z Tuniska zaznamenáváme v tento okamžik nárůst o 1100 procent ve srovnání s předchozím rokem,“ prohlásil šéf Frontexu Hans Leijtens. Podle něj migranti využívají pro cesty do Evropy z Tuniska levné čluny, které lze postavit v krátké době.

U Tuniska se v posledních měsících stala řada námořních neštěstí s velkým počet mrtvých a nezvěstných migrantů. V uplynulých týdnech tam moře vyplavilo těla stovek lidí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) od ledna do konce dubna v centrálním Středomoří zahynulo či se stále pohřešuje přes 900 migrantů, ve stejném období loňského roku to bylo zhruba 570 migrantů.

Zdroje: