Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Elon Musk se snaží ukončit soudní spor kvůli kryptoměně dogecoin

Elon Musk se snaží ukončit soudní spor kvůli kryptoměně dogecoin
Elon Musk se snaží ukončit soudní spor kvůli kryptoměně dogecoin | zdroj: Profimedia

Miliardář Elon Musk požádal amerického soudce, aby zamítl žalobu požadující odškodné 258 miliard USD (5,6 bilionu Kč), která ho obviňuje z provozování pyramidového systému na podporu kryptoměny dogecoin. Právníci Muska a jeho společnosti Tesla označili žalobu investorů do dogecoinu kvůli Muskovým „neškodným a často hloupým tweetům“ o dogecoinu za smyšlenou historku, uvedla agentura Reuters.

Podle právníků investoři nikdy nevysvětlili, jakým způsobem chtěl Musk někoho podvést nebo jaká rizika skrýval. Jeho výroky o dogecoinu byly podle nich příliš vágní na to, aby podpořily tvrzení o podvodu.

„Na tweetování slov podpory nebo vtipných obrázků o legitimní kryptoměně, která má stále tržní kapitalizaci téměř deset miliard USD, není nic nezákonného,“ uvedli Muskovi právníci. „Tento soud by měl zastavit fantazii žalující strany a stížnost zamítnout.“

Právníci rovněž odmítli tvrzení investorů, že dogecoin je kvalifikován jako cenný papír.

Právník investorů Evan Spencer se domnívá, že případ bude úspěšný. Investoři obvinili Muska, že za dva roky záměrně zvýšil cenu dogecoinu o více než 36 tisíc procent a pak jej nechal padnout. Tím si podle nich přišel na miliardy dolarů na úkor ostatních investorů dogecoinu. Odškodné 258 miliard USD je trojnásobkem odhadovaného poklesu tržní hodnoty dogecoinu za 13 měsíců před podáním žaloby.

Žalovanou stranou je také nezisková organizace Dogecoin Foundation. Ta rovněž usiluje o zamítnutí žaloby.

Muskovy příspěvky na twitteru, který vlastní, vyvolaly několik žalob. Na počátku února zvítězil Musk u soudu, když ho porota neshledala zodpovědným za to, že v srpnu 2018 na twitteru napsal, že zařídil financování převzetí automobilky Tesla do soukromých rukou.

Zdroje: