Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

ECB tlačí na rakouskou Raiffeisen Bank, aby opustila ruský trh

ECB tlačí na rakouskou Raiffeisen Bank, aby opustila ruský trh
Raiffeisen Bank v Rusku | zdroj: Profimedia

Evropská centrální banka (ECB) se snaží přimět rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI), aby se zbavil svých vysoce ziskových aktivit v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací o tom informovala agentura Reuters. V lednu začaly RBI kvůli aktivitám v Rusku vyšetřovat americké úřady, které mají na starosti sankce. Podle zdrojů Reuters se toto vyšetřování zaměřuje na možné porušování sankcí.

RBI je nyní podle agentury Reuters nejdůležitější západní bankou v Rusku. Kyjev kvůli pokračujícímu podnikání v Rusku a na okupovaném východě Ukrajiny zařadil RBI na svůj seznam „mezinárodních sponzorů války“. Jedna z největších bankovních skupin v Rakousku působí ve 14 zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. V Rusku podniká od roku 1996.

ECB podle zdrojů Reuters nepožaduje po RBI okamžitý odchod z Ruska, ale chce vidět plán, jak se banka hodlá svých aktivit v Rusku zbavit. Tento plán by mohl zahrnovat prodej či uzavření ruské bankovní divize RBI. Rakouská banka však podle zdrojů takový plán zatím předložit nehodlá a někteří představitelé rakouské vlády tlak na RBI vnímají jako neoprávněné vměšování.

„Vyzýváme banky, aby pozorně sledovaly aktivity v Rusku a v ideálním případě je v co největší míře omezovaly a ukončovaly,“ uvedl mluvčí ECB. Raiffeisen Bank podle svého mluvčího zkoumá možnosti pro své ruské aktivity, včetně „pečlivě řízeného odchodu“. Banka rovněž uvedla, že už v Rusku omezila poskytování úvěrů.

Rakouské ministerstvo financí sdělilo, že „většina“ mezinárodních firem včetně bank v Rusku setrvává. „Pokračuje významný objem obchodu mezi Ruskem a zbytkem světa v oblasti komodit, jako jsou obilniny, hnojiva, ropa, plyn, nikl a další kovy, který vyžaduje platby,“ dodalo ministerstvo.

Zdroje: