Dnes je pondělí 6. května 2024., Svátek má Radoslav
Počasí dnes 22°C Občasný déšť

Dovolená tak trochu jinak: Do dávné minulosti můžete cestovat i bez stroje času

Dovolená tak trochu jinak: Do dávné minulosti můžete cestovat i bez stroje času
Nástěnné malby z jeskyně Lascaux | zdroj: Profimedia

Pod pojmem dovolená si představíme hlavně relaxaci u moře a posedávání v restauracích u exotického menu. Pokud je ale vaše představa spíše o učení než lenošení, řada cestovních agentur vás vezme zpět do dávné minulosti.

Někdo sní o plážích Francouzské riviéry či Chorvatska, ale pokud se chcete spíše vzdělávat a vydat se po stopách našich předků, umožní vám to National Geographic. Magazín nabízí desetidenní expedice na jihozápadě Francie a severním pobřeží Španělska.

Vezme vás o 40 tisíc let zpět do minulosti v rámci prohlídky jeskynních maleb a rytin ve francouzském departmentu Dordogne a ve španělském Baskicku. V těchto oblastech leží významné jeskyně nabízející jedinečný pohled na umění našich předků.

Zůstaneme chvíli ve Francii. Co se vrcholu zdejší expedice týče, lze za něj bez debat označit jeden z největších pravěkých unikátů – jeskyni Lascaux. Její stěny zdobí nebývalé umělecké skvosty: koně, býci a jeleni v nadživotní velikosti a další důkazy, že máme umění v krvi.

Tohle „přirozené muzeum“ staré 17 tisíc let není pro jeho vlastní dobro veřejnosti od roku 1963 přístupné. Přesnou kopií jeskyně je ale nedaleko stojící Centre International de l’Art Pariétal, které ukazuje jeskynní malby i se všemi šmouhami, škrábanci a stíny.

Co se Španělska týče, zajímavá je prohlídka krasové oblasti Atapuerca u obce téhož jména, kde byly objeveny nejstarší fosilie hominidů. Těšit se můžete i na přednášku jednoho z předních expertů na jeskynní umění.

No a třešničkou na dortu je ochutnávka prehistorického jídla připraveného z přísad užívaných neandrtálci před tisíci lety, napsal list The National. Program pak počítá i s návštěvou historických měst a ubytováním v luxusních hotelech.

Nevšední Albánie a antické Řecko

Pokud vás zajímá „novodobější“ historie, nelze opomenout středomořskou Albánii. Tu lze prozkoumat s cestovní agenturou Responsible Travel (zařizuje ale jen ubytování, nikoli letenky) v rámci programu Highlights of Albania.

Prohlídka začíná v hlavním městě Tiraně a očekávat lze netradiční mix italské, osmanské a komunistické architektury, kde stojí mešity vedle totalitních budov. Mezi největší lákadla určitě patří hrad Kruja z pátého století.

Řecko patří mezi nejoblíbenější destinace světa, kromě pláží ale láká turisty svou bohatou historií. Tou vás může provést cestovní agentura Exodus Travels v rámci desetidenního programu Highlights of Ancient Greece.

Prohlídka začíná u athénské Akropolis a vede přes archeologické naleziště Mykény, středověké město Mystras a naleziště kdysi bohatého Korintu, kde vykopávky odhalily římské fórum, divadlo a fontány.

Následuje naleziště starověkého města Epidauros, významného kulturního a náboženského centra starověkého Řecka, kde se rozprostírají pozůstatky obrovského antického divadla. Jedná se o vrchol celé prohlídky.

Cestovní kancelář Brightwater Holidays zprostředkovává pětidenní výlet na souostroví Vnější Hebridy v severním Skotsku. Jedná se o řídce osídlenou oblast, první pozůstatky zdejšího osídlení se však datují až do střední doby kamenné.

Důkazem budiž Stonehenge severu, méně slavné, ale o dva tisíce let starší dvojče anglického komplexu menhirů postavené zapomenutou civilizací. Na ostrově jsou k vidění i neolitické mohyly a domy z doby bronzové a železné. To vše v kulisách drsné přírody.

Již zmíněná Brightwater Holidays se ve spolupráci s archeologem Clivem Warsopem vydává po stopách obávaných vikingů. Švédsko a Dánsko nabízejí řadu archeologických nalezišť a historických památek od neolitických megalitů po vikinské pevnosti.

Pouť v rámci prohlídky začíná ve švédské Uppsale. Gotická katedrála, středověká univerzita přetékající vzácnými svazky, zámky, vzácná botanická zahrada a pohřebiště pohanských králů - tohle vše a mnohem více můžete v tomto městě vidět.

Agentura vás vezme do zhruba pět kilometrů vzdáleného vikinského osídlení Gamla Uppsala (Stará Uppsala), kde stojí trojice mohyl, kam údajně byli před 1500 lety pohřbeni vikinští panovníci Aun, Egil a Adils.

Hrobky jsou obrovské, symbolizují sílu a rozlehlost jejich dávné říše. Dále trasa pokračuje přes mohylu Anundshög nedaleko města Västeråsu a barokní zámek Skokloster ze 17. století mezi Uppsalou a Stockholmem.

Vrcholem prohlídky je majestátní loď Vasa vystavená ve vlastním muzeu ve Stockholmu. Co se Dánska týče, tam prohlídka vede například přes naleziště vikinského hradu ve tvaru prstence Fyrkat a rekonstruovanou farmu sestávající z devíti domů.  

Po stopách ztracených legií

Fanoušci římské historie si přijdou na své během expedice s archeologem Tonym Wilmottem z organizace Historic England. S ním budou mít možnost se vypravit po stopách vojevůdce Publia Quinctilia Varuse až do osudového Teutoburského lesa v Německu.

Tento les se stal začátkem prvního století hřbitovem tří jeho legií. Disciplinovaní Římané přišli mezi stromy o výhody svých těsných formací a byli nemilosrdně pobiti sjednocenými germánskými kmeny vedenými náčelníkem Cherusků Arminiem.

Bitva představuje jednu z největších a nejdrtivějších porážek Říma v historii. Varus, zlomen svou potupou, na konci bojů spáchal sebevraždu. Prohlídka vede přes okolní historická města, archeologické parky a římské pevností až k místu, kde ke krvavé řeži došlo.

I Jordánsko je zajímavým historickým místem. Po zdejších archeologických nalezištích vás provede významný archeolog Konstantine Politis, který objevil a vykopal například jeskyni biblického proroka Lota a pobřežní město Sóar.

Těšit se můžete na pouštní hrady v hlavním městě Ammánu, horu Nebó, na jejímž vrcholu zemřel Mojžíš a kde stojí křižácký hrad dobytý sultánem a vojevůdcem Saladinem, a skalní město Petra, jemuž také dali Arabové jméno Mojžíšovo údolí.

Jedním z kulturních center starověkého světa je Balkán. Průvodci z agentury Hidden History Travel nejprve berou turisty do thrácké hrobky v Kazanlaku ve středním Bulharsku datované do helénistické doby ve čtvrtém století před naším letopočtem.

Během dvanácti dnů ale navštíví i bulharské historické město Varna, kde si prohlédnou nejstarší zlatý poklad všech dob, a město Stara Zagora, kde stojí jeden z nejstarších a nejlépe zachovalých prehistorických domů v Evropě.

Hluboko do paměti se všem vryje pohled na raně středověký skalní reliéf Madarského jezdce, který se nachází východně od města Šumen v severním Bulharsku. Zobrazuje více než dvacet metrů velkého jezdce na koni ve výšce sto metrů.

Zdroje: