Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Jihočeský hejtman Kuba odvolal kalamitní stav, teď hlavně odklidit sníh

Aktualizováno: Jihočeský hejtman Kuba odvolal kalamitní stav, teď hlavně odklidit sníh
V noci na neděli měli jihočeští hasiči v souvislosti se sněhem 32 zásahů | zdroj: twitter.com/HZS_jihocesky

Pokud se situace se sněhem nezhorší, jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odpoledne nebo večer odvolá kalamitní stav v kraji, uvedl před 11:00 na facebooku. Za největší problém teď označil odklízení sněhu. Na jihočeských silnicích je dnes pouze tenká vrstva sněhu. Silničáři jezdili v noci s veškerou technikou. Proti sobotní kalamitě je situace klidná. Kalamitní stav na jihu Čech vyhlásil Kuba v sobotu ráno. Situace se zklidnila poté, co přestalo sněžit, řekl ČTK.

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) odvolal k 18:00 kalamitní stav v Jihočeském kraji. Stav platil od sobotního rána kvůli sněhu. Silnice jsou sjízdné, dodávky proudu i tepla obnovené. Za největší problém teď označil hejtman odklízení sněhu. Kalamitní stav vyhlásil Kuba v sobotu ráno. Oddělení krizového řízení kraje situaci na jihu Čech monitoruje a žádný závažný problém nyní nezjistilo.

„Naši silničáři dělají maximum pro to, aby stihli vyčistit co největší úsek komunikací před očekávanými nočními mrazy. Předpověď na noc a pondělí je až minus 14 stupňů Celsia, což bude odklízení komplikovat,“ uvedl hejtman. Zároveň požádal obyvatele, aby byli opatrní kvůli sněhu a rampouchům padajícím ze střech.

MIlí Jihočeši, po včerejšku se situace v kraji výrazně zklidňuje. Naši silničáři byli zase celou noc venku a teď...

Zveřejnil(a) Martin Kuba dne Neděle 3. prosince 2023

V sobotu napadlo místy v kraji až tři čtvrtě metru sněhu, byly problémy a výluky v železniční i autobusové dopravě, tisíce odběratelů EG.D neměly elektřinu. Firma EG.D dnes odpoledne dodávky proudu všem obnovila. Bez tepla a teplé vody byly dnes kvůli výpadkům proudu asi polovinu dne desítky tisíc lidí v Českých Budějovicích. Teplárna dodávky obnovila odpoledne. Všechny silnice jsou od rána sjízdné. Vyplývá to z informací energetiků, teplárny a silničářů. Jihočeští hasiči dnes zatím odklidili 32 spadlých stromů a vyprostili z příkopů čtyři auta včetně jednoho sypače. V sobotu za stejnou dobu měli 300 zásahů, uvedli před 17:00 na facebooku.

Počty zásahů klesají, stále ale vyjíždíme, od rána 32 spadlých stromů a 4 vyproštění z příkopu. Včera touhle dobou to...

Zveřejnil(a) HZS Jihočeského kraje dne Neděle 3. prosince 2023

Napadaný sníh přes den na mnoha místech odtával a hrozil pádem na chodník. V několika případech tak museli hasiči...

Zveřejnil(a) HZS Jihočeského kraje dne Neděle 3. prosince 2023

Za zásadní úkol pro příští dny označil Kuba odklízení velkého množství sněhu z veřejných míst. Mráz může jeho likvidaci komplikovat. „Ten objem sněhu je velký a prosím všechny, aby chápali, že to bude komplikované,“ uvedl už dopoledne Kuba. Také poděkoval všem, kteří s kalamitou pomáhali. Jmenoval silničáře, hasiče, energetiky, pracovníky firem, jež se podílejí na odklízení sněhu v jihočeských městech, řidiče MHD a krajských autobusů. 

Dnes byl největší mráz ráno ve Vimperku, kolem minus 12 stupňů. V pondělí ráno by měl být mráz podle meteorologů až minus 13 stupňů. V noci na pondělí klesnou teploty v kraji k minus deseti až k minus 13 stupňům Celsia, při menší oblačnosti a uklidnění větru i k minus 15 stupňům Celsia. Vyplývá to z předpovědi meteorologů. Přes den bude v kraji od minus pěti k minus dvěma stupňům Celsia.

Zdroje: