Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Dopis hygienám o snižování míst měla poslat šéfka odboru ministerstva zdravotnictví

Dopis hygienám o snižování míst měla poslat šéfka odboru ministerstva zdravotnictví
Mluvčí ministerstva popřel, že by pokyn k výzvě hygienám vzešel od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Dopis hygienickým stanicím s informací o chystaném snižování počtu zaměstnanců odeslala koncem minulého týdne ředitelka ekonomicko-správního odboru ministerstva zdravotnictví Pavla Marešová.

Marešová se v textu odvolávala na pokyn hlavní hygieničky Pavly Svrčinové, napsal dnes Deník N. Ministerstvo trvá na tom, že v plánu není propouštění.

V e-mailu z ministerstva se uvádí, že kvůli plánovaným úsporám na základě rozhodnutí vlády letos klesne počet pracovních míst krajských hygienických stanic. Jejich ředitelé měli proto dodat do pondělního rána analýzu, o kolik míst sníží počet zaměstnanců podle služebního zákona a o kolik podle zákoníku práce.

Na e-mail ministerstva adresovaný hygienickým stanicím v pátek upozornil server Seznam Zprávy.

„Na základě pokynu náměstkyně ministra a hlavní hygieničky MUDr. Pavly Svrčinové, Ph.D. si Vám dovolujeme sdělit, že na základě rozhodnutí Vlády ČR dochází ke snížení systemizovaných míst na krajských hygienických stanicích v roce 2022,“ citoval dnes Deník N z e-mailu. Obsahuje i výzvu, aby ředitelé hygien nejpozději do pondělí 7. února do 8 hodin sdělili, o kolik mohou snížit počet zaměstnanců. Ještě ten den odpoledne se pak podle informací Deníku N uskutečnilo jednání mezi ministerstvem a řediteli hygienických stanic.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob popřel, že by pokyn k výzvě hygienám vzešel od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Podle něj stále platí, že není v plánu pracovníky hygienických stanic propouštět. Už v pátek ministerstvo ČTK sdělilo, že někteří zaměstnanci informace dezinterpretovali a že z toho budou vyvozeny personální důsledky. Odpovědná osoba dostane písemnou výtku, která se může odrazit i na finančním ohodnocení, řekl Deníku N. Nikoho přitom nejmenoval.

Krajské hygienické stanice mají v současné době asi 2300 zaměstnanců, v roce 2020, první rok epidemie koronaviru, tam vzniklo 134 nových míst. V některých regionech, zejména v Praze a středních Čechách, se kvůli nízkým platům dlouho nedařilo místa obsadit.

Návrh rozpočtu minulé vlády počítal se zachováním těchto 134 nových míst na KHS a dalšími 24 místy na pokračování projektu Chytrá karanténa, který organizačně zajišťoval sběr a vyhodnocování dat v době epidemie covidu. Na jejich platy počítal návrh se 78,3 milionu korun. Dalších 17,2 milionu bylo vyhrazeno na zvýšení platů hygieniků a pracovníků Státního zdravotního ústavu.

Rozpočet ministerstva zdravotnictví minulá vláda pro letošní rok schválila na rekordních 23,7 miliardy korun, v roce před pandemií covidu-19 byl 8,2 miliardy. Nový návrh rozpočtu včetně škrtů má kabinet schvalovat ve středu.

Zdroje: