Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Počet nových případů covidu v pondělí klesl o 10 tisíc, ubylo i hospitalizovaných

Počet nových případů covidu v pondělí klesl o 10 tisíc, ubylo i hospitalizovaných
Laboratoře prověřily v pondělí necelých 99 tisíc vzorků. O týden dříve jich bylo o třetinu víc. Počty provedených testů klesají v mezitýdenním srovnání 13. den v řadě (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

V pondělí testy potvrdily 19 459 nových případů covidu-19, zhruba o 10 000 míň než před týdnem. Ubylo ale také provedených testů.

Bylo to poprvé po pěti týdnech, kdy byl pondělní nárůst nižší než 20 000 případů. Hospitalizovaných s prokázanou nákazou novým typem koronaviru v pondělí poprvé za tři neděle v mezitýdenním srovnání ubylo, a to o 147 na 3705 lidí. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Kromě nových případů hygienici v pondělí zaznamenali také 3742 podezření na opakovanou nákazu. Ve stejný den o týden dříve jich bylo o zhruba 1600 víc.

Na 100 000 obyvatel připadá v Česku 1393 prokázaných případů covidu za posledních sedm dní. Je to o téměř 100 případů méně než v neděli a zároveň je to nejnižší hodnota incidenčního čísla od 21. ledna. Nejvýrazněji se nákaza šíří v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, nejméně v kraji Karlovarském a v Praze.

Na úrovni okresů je nejhorší epidemická situace na Blanensku a Mladoboleslavsku. V obou regionech připadá na 100 000 obyvatel přes 1800 nových případů za poslední týden. Naopak Rakovnicko a Teplicko mají incidenční číslo nižší než 1000.

V nemocnicích bylo k pondělí 3705 lidí s prokázanou nákazou, z toho 254 v těžkém stavu. Oproti víkendu hospitalizací tradičně přibylo, ale ve srovnání s pondělím o týden dříve počet pacientů klesl. Počet lidí v těžkém stavu ale naopak zhruba o dvě desítky stoupl.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se v Česku prokazatelně nakazilo přes 3,4 milionu lidí. Počet zemřelých s covidem se blíží 38 000. V pondělí přibylo do statistik 27 úmrtí na celkových 37 946.

Laboratoře prověřily v pondělí na přítomnost nového typu koronaviru necelých 99 000 vzorků. O týden dříve jich bylo o třetinu víc. Počty provedených testů klesají v mezitýdenním srovnání 13. den v řadě.

Klesá rovněž zájem o očkování proti těžkému průběhu covidu. V pondělí zdravotníci aplikovali 10 146 dávek. O týden dříve jich podali skoro 16 400. Od začátku vakcinace v prosinci 2020 bylo v Česku aplikováno téměř 17,3 milionu dávek očkování.

Očkovací certifikáty

Evropské certifikáty o očkování proti covidu-19 začaly od dnešního dne platit i v Česku jen devět měsíců. Dosud byla jejich platnost neomezená, opět prodloužit zatím na neurčito si je lidé mohou posilující dávkou vakcíny.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob ČTK řekl, že certifikáty končí zhruba 140 000 lidí. Ministerstvo je upozornilo pomocí SMS zprávy.

V Česku už se od minulé středy lidé nemusí prokazovat certifikátem o očkování nebo prodělané nemoci pro návštěvy restaurací, ubytovacích zařízení nebo provozoven. Vyžadované nejsou ani na kulturních, sportovních či jiných hromadných akcích.

Lidé tak covidový certifikát využijí hlavně při cestách do zahraničí. V celé EU je omezená platnost očkování na devět měsíců od dokončeného očkování jednodávkovou vakcínou či druhou dávkou dvoudávkové od začátku února. Jednotlivé země mají různé podmínky pro vstup cizinců, většinou vyžadují certifikát o očkování či prodělání, některé navíc i posilující dávku nebo negativní test. Podmínky zveřejňuje ministerstvo zahraničních věcí.

Zdroje: