Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Dívka našla skoro 40 let starý vzkaz v lahvi. Šlo o školní experiment

Dívka našla skoro 40 let starý vzkaz v lahvi. Šlo o školní experiment
Téměř čtyřicet let starý vzkaz v lahvi vyplavil oceán na Havaji. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Poselství budoucím generacím, prosba o pomoc nebo snad tajné přání vyslané vstříc oceánu? Skleněná lahev se vzkazem, kterou Tichý oceán vyplavil na Havaji, mohla skrývat cokoli. Byl v ní 37 let starý vzkaz japonských studentů, kteří ji do oceánu vhodili jako součást školního vědeckého experimentu.

Cílem pokusu bylo monitorování oceánských proudů, uvedl dnes server The Guardian. V letech 1984 a 1985 školáci hodili do oceánu poblíž Tokia 750 lahví. Od té doby se jich řada našla na 17 místech planety - například na japonském ostrově Okinawa, v Číně, na Filipínách nebo na západním pobřeží USA.

Dosud poslední vyplavenou lahev našla v červnu devítiletá Abbie Grahamová na pláži jednoho z ostrovů Havaje - amerického státu, jenž se nachází zhruba 6000 kilometrů od Japonska. Vzkaz v japonštině, angličtině a portugalštině vysvětloval, že se jedná o součást vědeckého projektu studentů japonské střední školy z prefektury Čiba. Nálezce prosil, aby vzdělávací instituci kontaktoval s detaily o nálezu jako je datum nebo místo vyplavení lahve.

Abbie přiložené kontaktní formuláře na začátku září poslala zpět do školy a přiložila i namalovaný obrázek, jenž ji zobrazoval se sestrou při pojídání suši, píše The Guardian.

„Vyvolalo to ve mně spoustu nostalgických vzpomínek na dobu, kdy jsem studovala na střední škole. Jsem velmi vděčná dívce, která našla lahev, i mé staré střední škole, která zorganizovala tenhle projekt,“ reagovala podle listu The Times čtyřiapadesátiletá Majumi Kandaová, která se v roce 1984 účastnila experimentu.

Od posledního nálezu jedné ze školních lahví přitom uplynulo téměř 20 let. Dosud poslední lahev, o které se ví, vydalo moře v roce 2002 a našla se na pobřeží japonské prefektury Kagošima.

Zdroje: