Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Vzkaz v láhvi se po 40 letech putování oceánem vrátil autorce

Vzkaz v láhvi se po 40 letech putování oceánem vrátil autorce
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Láhev se vzkazem putovala bez úhony čtyřicet let oceánem, aby se vrátila zpět k ženě, která jako dítě vzkaz do moře vhodila. Ta pak splnila desítky let starý slib a nálezkyni poslala odměnu.

Susan Cordellová se v létě 1975 s kamarádkou nudila, tak se rozhodly čas ukrátit napsáním vzkazu, jeho vložením do láhve a vypuštěním ve městě Port Townsend do oceánu. "Byly jsme ve věku, kdy si říkáte, jak je svět veliký, chcete být jeho součástí a zároveň si užít nějaké dobrodružství," zavzpomínala Cornellová pro kanál Q13FOX.

Protože byl nápad spontánní, hledaly dívky, co by do láhve vložily. "Narychlo jsme prohledaly tašky, abychom našly nějaké papírky. Kamarádčini rodiče měli lahůdkářství, takže našla účtenku, já tam měla nějakou kartičku pro objednávku předplatného," popsala Cornellová, která na papírek napsala svou adresu a slib odměny pro nálezce.

Letos v dubnu se skutečně láhev objevila. Na pláži Aljašky ji při procházce se psem našla Mikki Stazelová. Začala hned pátrat po autorce vzkazu, zjistila, že Cornellová pracuje jako vědkyně na Havaji a napsala jí. "Hned mě zaplavila vlna vzpomínek a odepsala jsem, že to jsem skutečně já," vypráví autorka vzkazu.

Přestože je šance na to, aby láhev putovala čtyři desítky let oceánem, o nic se nerozbila a navíc se vrátila prakticky na to samé místo, minimální, není vyloučená. Susanin přítel oceánograf tvrdí, že je možné, že pomocí podmořských proudů udělala kolečko přes Havaji, kolem Číny a Ruska a skončila tak na Aljašce.

"Jsem nadšená, že jsem se stala součástí toho všeho," říká nadšená nálezkyně. Susan nakonec svůj slib splnila a poslala jí kávu a čokoládu ze své farmy na Havaji. 

Zdroje:
q13fox.com