Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Den, kdy se začaly pálit desky Beatles

Den, kdy se začaly pálit desky Beatles
The Beatles v srpnu 1966 | zdroj: Profimedia

Beatles jsou populárnější než Ježíš, prohlásil přesně před 57 lety v jednom rozhovoru John Lennon. Chtěl provokovat, ale netušil, co svým výrokem vyvolá. Následovaly výhrůžky smrtí, veřejně se pálila alba Beatles, jejich písně měly v rádiích stopku a kapela se o pár měsíců později navždy uklidila z koncertních pódií do studia.

Přitom to byl jen provokativní furiantský výrok - nic víc, nic míň. Reportérka Maureen Cleaveová dělala rozhovor s Johnem Lennonem pro svůj článek o životě člena Beatles. Ten pak vyšel 4. března 1966 v londýnském večerníku Evening Standard a byl plný Lennonových úvah, myšlenek a poznámek, mimo jiné i na adresu církve a náboženství vůbec. Slavný muzikant doslova prohlásil: „Křesťanství zanikne. Scvrkne se a zmizí. Nemusím o tom diskutovat; mám pravdu a jednou se to potvrdí. Jsme teď populárnější než Ježíš. Nevím, kdo se odporoučí první - jestli rokenrol, anebo křesťanství.“

Lennonova poznámka tehdy prošla víceméně bez povšimnutí. Teprve když koncem července článek přetiskl americký časopis Datebook a větu „Jsme teď populárnější než Ježíš“ dal na titulní stránku, nastal poprask. A pořádný.

Větší než Ježíš? Křesťané jsou v šoku

Křesťané na celém světě, především ale ve Spojených státech, byli Lennonovým údajným rouháním pobouřeni. Rozhlasové stanice přestaly hrát písně Brouků, v jižanských státech se veřejně pálily jejich desky a suvenýry. Na vině ovšem bylo z velké části to, že se Lennonův výrok překroutil a v obecném povědomí se rozšířilo, že prý řekl, že Beatles jsou větší než Ježíš.

S plánovaným americkým turné Beatles to vypadalo bledě, a tak se Lennon po dohodě s manažerem Brianem Epsteinem za svou nejapnou poznámku na tiskové konferenci veřejně omluvil. „Neřekl jsem, že jsme větší nebo lepší než Ježíš. Mám dojem, že kdybych řekl, že televize je populárnější než Ježíš, tak by se nic nedělo,“ vysvětloval.

Moc platné to ale nebylo. Fundamentalističtí věřící a členové Kukluxklanu nadále vedli štvavou kampaň proti koncertům a vyhrožovali smrtí muzikantům i divákům. Při vystoupení v Memphisu 19. srpna dokonce vypukla panika, když někdo na pódium hodil dělbuch; koncerty byly poloprázdné.

Lennonova poznámka přitom nebyla tak docela od věci. V polovině 60. let trvale na celém světě klesal počet aktivních křesťanů, zatímco Beatles byli v době vrcholící beatlemánie nepochybně nejznámějšími a nejpopulárnějšími hvězdami a dokonale se trefili do vkusu doby – bez ohledu na kulturu a náboženství svých fanoušků.

Poslední turné, šest desek a šmytec

Poprask kolem Lennonova výroku o Ježíšovi nakonec způsobil, že americké turné Beatles bylo jejich poslední. Závěrečný koncert odehráli 29. srpna 1966 v Candlestick Park v San Franciscu. Do roku 1970 sice ještě vydali šest alb (mezi nimi i Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Abbey Road a tak zvané Bílé album, která bývají řazena k jejich nejlepším), pak se ale rozpadli a členové slavné čtyřky se vydali každý svou cestou.

V roce 2010, tedy 40 let po rozpadu kapely, pak se souhlasem papeže Benedikta XVI. vzala katolická církev Brouky víceméně na milost a navzdory všem výhradám ocenila jejich umělecký přínos a jejich písně, které ‚změnily svět a dodnes přinášejí radost‘. Tohoto zadostiučinění se však dožili už jen Paul McCartney a Ringo Starr. Lennona zavraždil 8. prosince 1980 Mark David Chapman a George Harrison podlehl 29. listopadu 2001 rakovině.

Říká se, že jeden anglikánský farář svého času komentoval Lennonův výrok těmito slovy: „Možná jsou dnes Beatles populárnější než Ježíš. Ale naše show trvá také podstatně déle.“ 

Zdroje:
Vlastní, britannica.com