Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Aktualizováno: Další rozšíření konfliktu v Gaze: USA a Británie zahájily údery proti Húsíům v Jemenu

Aktualizováno: Další rozšíření konfliktu v Gaze: USA a Británie zahájily údery proti Húsíům v Jemenu
Jemenští Húsíové | zdroj: Profimedia

Spojené státy a Británie dnes v noci s podporou několika dalších zemí udeřily ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců. Jde o první údery proti šíitským povstalcům přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy Húsíové začali napadat námořní přepravu na klíčové obchodní trase v Rudém moři, podle nich na podporu palestinského hnutí Hamás v boji proti Izraeli.

Spojené státy nebudou jemenským povstalcům Húsíům tolerovat útoky na nákladní lodě v Rudém moři, řekl dnes americký prezident Joe Biden. Americká armáda společně s Velkou Británií a s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska úspěšně podnikla útoky proti různým húsíjským cílům, uvedl také šéf Bílého domu. Britský premiér Rishi Sunak řekl, že britské letectvo provedlo cílené údery proti vojenským zařízením Húsíů. Washington a jeho spojenci prohlásili, že cílem je obnovit stabilitu v Rudém moři. Rusko kvůli americkým a britským útokům na Jemen požádalo, aby se dnes sešla Rada bezpečnosti OSN. Írán je označil za porušení jemenské suverenity.

Biden Húsíům vzkázal, že „nebude váhat a nařídí další opatření na ochranu našich lidí a volného pohybu zboží v mezinárodním obchodu na jedné z nejdůležitějších obchodních cest na světě“. Premiér Sunak povstalce obvinil, že svými „nebezpečnými a destabilizujícími útoky“ způsobily zásadní narušení životně důležité námořní trasy, což vedlo k růstu cen komodit“.

Podle prohlášení britského ministerstva obrany existují po útocích předběžné známky, že „schopnosti Húsíů útočit utrpěly“. Americký ministr obrany Lloyd Austin řekl, že útoky mířily na lokality spojené s húsíjskými bezpilotními letouny, balistickými střelami a střelami s plochou dráhou letu, pobřežními radary a zařízeními pro kontrolu vzdušného prostoru.

Spojené státy se domnívají, že za všemi fázemi húsíjských útoků je Írán, řekl nejmenovaný americký činitel.

„Rusko požádalo, aby se v souvislosti s americkými a britskými útoky na Jemen konala naléhavá schůzka Rady bezpečnosti OSN,“ uvedlo ruské zastoupení při OSN. Schůzka je naplánovaná na 10:00 místního času (16:00 SEČ).

Ke zdrženlivosti a zabránění eskalaci vyzvala po dnešních útocích Saúdská Arábie. Její ministerstvo zahraničí uvedlo, že země situaci sleduje s „velkým znepokojením“. Rijád v posledních měsících vedl mírová jednání s Húsíi, kteří v uplynulých letech ovládli velkou část Jemenu, zejména při pobřeží Rudého moře. Saúdská Arábie stála v čele Západem podporované koalice, která se povstalcům postavila.

Írán, který Húsíe dlouhodobě podporuje, útoky odsoudil. „Považujeme je za jasné porušení jemenské suverenity a územní integrity a za porušení mezinárodního práva,“ řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí. Podle libanonského šíitského hnutí Hizballáh rovněž podporovaného Teheránem „americká agrese znovu potvrzuje, že USA jsou partnerem sionistického nepřítele v páchání tragédií a masakrů v Pásmu Gazy a regionu“. 

Jde o první údery vedené proti těmto šíitským povstalcům podporovaným Íránem přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy Húsíové začali napadat námořní přepravu na klíčové obchodní trase v Rudém moři. Húsíové prohlašují, že tak činí na podporu palestinského hnutí Hamás, proti němuž po teroristických útocích ze 7. října vede válku Izrael, a tvrdí, že útočí na lodě napojené na Izrael nebo směřující do izraelských přístavů. Mnohá z napadených plavidel však žádné vazby na Izrael neměla.

Po Rudém moři je přepravována přibližně desetina objemu světového obchodu. Tato důležitá námořní cesta vede do Suezského kanálu, který je nejkratším spojením mezi Asií a Evropou. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v Rudém moři se velké dopravní společnosti této oblasti vyhýbají a jejich lodě plují oklikou kolem mysu Dobré naděje. To ale plavbu o několik dnů prodlužuje a prodražuje ji.

Pavel: Útoky Húsiů na Rudém moři nelze tolerovat, zásah spojenců byl nezbytný

Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány. V dnešním vyjádření na sociální síti X to uvedl prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným krokem k zamezení rostoucímu napětí v regionu, míní.

„Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat. Vojenská akce našich spojenců je nezbytným krokem k zastavení rostoucího napětí v regionu a k obnovení bezpečnosti mezinárodních obchodních cest,“ napsal prezident.

Plnou podporu spojencům v nezbytné odstrašující akci vyjádřilo také ministerstvo zahraničních věcí. „Byla vynucena záměrnou eskalací útoků Húsíů proti námořní dopravě v Rudém moři, navzdory opakovaným jasným varováním,“ uvedlo.

„Svobodná a bezpečná plavba v Rudém moři a Adenském zálivu je pro mezinárodní obchod zásadní. Má vliv na nás všechny. Pokud někdo tři měsíce používá protilodní balistické střely, drony a řízené střely, aby to narušil, musí být silou zastaven,“ napsal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO) upozornil na to, že několik společností se po útocích Húsiů začalo vyhýbat Rudému moři a obeplouvají Afriku. „To má za následek zvyšování cen přepravy, delší dodací lhůty a další náklady, které s námořní přepravou souvisí. Platit to budeme všichni,“ poznamenal. 

Dopad to podle Bžocha nemusí mít pouze na obchodní výměnu, ale také na přepravu ropných produktů z Perského zálivu, což by mohlo znamenat prudký nárůst cen ropy. „Vnímám pozitivně, že do Arabského moře vyslala své válečné lodě také Indie s cílem ochránit vlastní civilní plavidla. Podtrhuje to skutečnost, že bezpečná plavba v oblasti je v zájmu všech, nikoli jen západních mocností,“ doplnil.

Číně podle Bžocha bude vyhovovat, že se Spojené státy zaměří na Blízký východ a nebudou věnovat takovou pozornost Tchaj-wanu. „Do karet Pekingu by ale určitě nehrálo, pokud se všechny lodě začnou vyhýbat Rudému moři, protože mnoho z nich vyplouvá z čínských přístavů,“ dodal místopředseda sněmovního zahraničního i evropského výboru.

Americko-britské noční údery na vojenské pozice povstalců v Jemenu zabily pět šíitských povstalců a dalších šest zranily, napsali povstalci na síti X. Slíbili rovněž, že akce nezůstane nepotrestána. Povstalci rovněž uvedli, že v útocích na obchodní lodě v Rudém moři budou pokračovat. Regionální velitelství americké armády CENTCOM informovalo o tom, že koalice v noci na dnešek zasáhla v Jemenu přes 60 cílů tamních šíitských povstalců na celkem 16 místech. 

V Haagu pokračuje soud, v němž Jihoafrická republika viní Izrael z genocidy v Pásmu Gazy

V nizozemském Haagu dnes druhým dnem pokračuje jednání Mezinárodního soudního dvora (ICJ) o stížnosti Jihoafrické republiky, která viní Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. JAR v prvním kroku požaduje, aby soud předběžným opatření nařídil okamžité zastavení izraelské vojenské operace v Gaze. I kdyby to soud udělal, neočekává se, že by Izrael kvůli tomu boje ukončil. Například v březnu 2022 ICJ nařídil Rusku okamžitě zastavit vojenské operace na Ukrajině, což se ale dosud nestalo.

Izrael obvinění z genocidy odmítá. Tvrdí, že operace v Gaze je aktem sebeobrany, k němuž přistoupil po útoku hnutí Hamás z loňského října. Ozbrojenci tohoto radikálního islamistického hnutí, které vládne v Gaze a které EU či USA považují za teroristické, 7. října napadli Izrael, kde zabili na 1200 lidí, většinou civilistů. Izraelské odvetné údery připravily o život podle Hamásu přes 23 000 Palestinců, rovněž většinou civilistů.

Ve čtvrtek své argumenty v Haagu přednesli zástupci JAR, kteří popsali rozsah destrukce Pásma Gazy, kde bombardování zničilo více než polovinu domů a kde statisíce lidí podle OSN trpí hlady. Jihoafričtí právníci kritizovali i vysoké izraelské činitele, včetně premiéra Benjamina Netanjahua, za „genocidní rétoriku“. JAR tvrdí, že Izrael se dopouští genocidy masivním bombardováním a zabíjením civilistů a také tím, že jim nezajišťuje v potřebném množství humanitární pomoc.

Izraelský prezident Jicchak Herzog označil kauzu za „absurdní“ a izraelské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že jde o „jeden z největších projevů pokrytectví v historii, doplněný řadou nepravdivých a nepodložených tvrzení“. Rovněž americká diplomacie míní, že obvinění z genocidy vůči Izraeli jsou nepodložená. Naopak například Turecko či Organizace islámské spolupráce (OIC) krok JAR podporují.

ICJ zatím nebude rozhodovat o tom, zda Izrael genocidu páchá, či ne, takový proces může trvat i několik let. Očekává se, že během několika týdnů vynese předběžné opatření, v němž může nařídit zastavení vojenských operací Izraele v Gaze nebo například nařídit zajištění dostatečné humanitární pomoci tamním civilistům či zabránění jejich vysidlování.

Zdroje: