Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Další novinářka opouští Rusko. Psala o Čečensku a Kadyrov jí hrozil smrtí

Další novinářka opouští Rusko. Psala o Čečensku a Kadyrov jí hrozil smrtí
Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov hrozil novinářce Jeleně Milašinové smrtí | zdroj: Profimedia

Ruská novinářka z nezávislého listu Novaja gazeta, která psala o Čečensku, opouští Rusko kvůli výhrůžkám smrtí.

Výhružky jí adresoval kontroverzní vůdce této této autonomní republiky, ležící na severním Kavkazu. Oznámila to dnes redakce listu.

„Vzhledem ke zvláštním vztahům mezi federálními úřady a hlavou Čečenské republiky Ramzanem Kadyrovem a mnoha osobním výhrůžkám, které zazněly v posledních dnech od předních představitelů Čečenské republiky na adresu komentátorky Jeleny Milašinové, se redakce rozhodla vyslat Jelenu Milašinovou za hranice Ruské federace,“ oznámil deník. Dodal, že toto rozhodnutí má ochránit novinářku, ale nijak se neprojeví na informování o stavu lidských práv v Čečensku.

Novaja gazeta je jednou z mála bašt svobodného tisku v Rusku. Její šéfredaktor Dmitrij Muratov byl oceněn Nobelovou cenou za mír. Angažovanost listu v Čečensku, zejména při odhalování případů porušování lidských práv, stála život několik spolupracovníků listu, z nichž nejproslulejší byla zavražděná novinářka Anna Politkovská, připomněla agentura AFP.

Kadyrov minulý měsíc na sociálních sítích označil novinářku za „teroristku“, redakce pak na něj podala trestní oznámení kvůli „šíření nenávisti“.

„Mé zdroje z nejvyšších míst tvrdí, že ohrožení mé osobní bezpečnosti je zvýšené, a tak je vyslyším, i když nerada,“ řekla novinářka nezávislé televizi Dožď.

Milašinová vyvolala hněv čečenských vůdců zejména informováním o popravách bez soudu v autonomní republice a naposledy o případu bývalého federálního soudce čečenského původu Sajdi Jangulbajeva, který se stal Kadyrovovým kritikem. Ten je vzhledem ke svému někdejšímu postavení v Rusku chráněn nedotknutelností. Ale soudcovu manželku odvezlo čečenské komando z Nižního Novgorodu do Čečenska, kde ji podle novinářky zadržují jako „rukojmí“.

Případ vyvolal v Rusku obavy, že smutně proslulému Kadyrovovi je dovoleno operovat i mimo Čečensko, připomněla AFP. Kreml, obviňovaný z nečinnosti, ve čtvrtek popřel, že by ztratil kontrolu nad Čečenskem, které bylo v 90. letech a na přelomu tisíciletí dějištěm dvou krvavých válek ruských vojáků s místními stoupenci nezávislosti a později islamisty.

Čečenské úřady jsou už roky obviňovány z mučení a umlčování veškerých kritických hlasů, jakož i homosexuálů. Čečenci byli také zapleteni do mnoha vražd, které vyvolaly velký rozruch, včetně vražd Politkovské a ruského opozičního předáka Borise Němcova, který dříve býval místopředsedou ruské vlády.

Zdroje: