Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Cukr na světových trzích dál zdražuje, jeho cena je nejvyšší od roku 2012

Cukr na světových trzích dál zdražuje, jeho cena je nejvyšší od roku 2012
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Surový cukr na světových trzích dál zdražuje, termínový kontrakt s dodáním v květnu se dnes vyšplhal až nad 24,60 centu (5,27 Kč) za libru (asi 0,45 kg), což je nejvíce od roku 2012. V přepočtu je to zhruba 11,65 Kč za kilogram. Ukazují to záznamy z globální komoditní burzy ICE. Za růstem jsou podle analytiků obavy, zda bude kvůli slabší produkci v některých částech světa cukru dostatek.

„Na trhu s cukrem působí pět největších producentů - Brazílie, Indie, Thajsko, Čína a Spojené státy. Vzhledem k tomu, že poptávka po cukru je v horizontu několika let víceméně pořád stejná, je důležité sledovat především nabídku, která se každý rok mění, což je hlavní katalyzátor větších pohybů ceny,“ řekl ČTK analytik XTB Štěpán Hájek.

Obchodní sdružení All India Sugar Trade Association (AISTA) odhaduje, že v pěstitelském roce 2022 až 2023 Indie vyprodukuje 33,5 milionu tun cukru. Indie je druhým největším producentem cukru na světě a v minulé sezoně tam produkce dosáhla 34,5 milionu tun. To znamená, že v tomto pěstitelském roce, který končí v září, indické úřady už nemusejí povolit žádný dodatečný vývoz cukru nad rámec původního plánu.

Nižší produkce se v tomto pěstitelském roce čeká i v Thajsku a Číně. Peking snížil odhad produkce z loňských téměř 9,5 milionu na méně než devět milionů tun. Naproti tomu vyhlídky v Brazílii, což je největší producent cukru na světě, jsou příznivější. Tamní úřady předpokládají, že v nynější sezoně, která tam právě začala, dosáhne produkce cukru 40,3 milionu tun. To by byla druhá nejvyšší produkce v historii.

„Globální nedostatek cukru, horší vyhlídky pro sklizeň, vyšší sezonní poptávka a potenciálně sušší letní měsíce jsou zásadní problém také pro inflaci. Tu se stále nedaří dostat k inflačnímu cíli a vyšší ceny zemědělských komodit tlačí na ceny potravin. Výrobci konečných produktů z cukru však mají dlouhodobé kontrakty, růst cen tedy nemusí být bezprostřední. I přesto jde o riziko, které je proinflační a opodstatňuje vyšší úrokové sazby po delší dobu,“ dodal Hájek.

Míra inflace v České republice v únoru činila 16,7 procenta. Značnou měrou se na ní podílely právě potraviny, konkrétně cukr podle statistiků meziročně zdražil o 75,1 procenta. Inflace je v Česku výrazně vyšší než v Evropské unii jako celku. Například cena vajec se v České republice zvýšila nejvíce ze všech zemí EU.

Do cen se ale ještě může promítnout postoj producentů. Kvůli zvýšeným cenám etanolu v důsledku překvapivého snížení těžby ropy ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) teď producenti cukrové třtiny někdy místo drcení cukru upřednostňují možnost dávat část produkce na výrobu biopaliv, což je pro ně výnosnější.

Zdroje: