Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Z ranního kafíčka se stává téměř luxus: Zdražila káva, cukr i mléko

Z ranního kafíčka se stává téměř luxus: Zdražila káva, cukr i mléko
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Začínat ráno šálkem kávy se čím dál více prodražuje. V srpnu káva v zemích EU meziročně zdražila o 16,9 procenta, skokově se zvýšila i cena cukru a mléka.

„Nedávný nárůst cen může z této ranní pochutiny udělat téměř luxus,“ uvedl dnes ve zprávě evropský statistický úřad Eurostat. Loni v srpnu káva meziročně v průměru podražila o půl procenta. Od loňského října narůstá meziroční míra inflace.

Čerstvé plnotučné mléko v srpnu stálo v průměru o 24,3 procenta více, zatímco za čerstvé nízkotučné mléko zaplatili spotřebitelé o 22,2 procenta více, uvedl Eurostat. Nejvýraznější nárůst zaznamenal cukr, jehož průměrná cena se zvýšila o 33,4 procenta.

Ze statistiky vyplývá, že ceny těchto čtyř položek vzrostly ve všech unijních zemích s výjimkou Malty, kde se cena čerstvého nízkotučného mléka nezměnila.

Nejvíce vzrostly ceny kávy ve Finsku a Litvě, a to o 43,6 a 39,9 procenta. O více než 30 procent za kávu v srpnu v porovnání s loňským rokem dále zaplatili Švédi, Estonci a Maďaři.

V Polsku nejvýrazněji poskočila cena cukru, která oproti srpnu 2021 stoupla o 109,2 procenta. Česká republika uzavírá po Maďarsku, Litvě a Chorvatsku čtveřici zemí, kde nejvíce vzrostla cena plnotučného mléka. Stoupla zde o 43,3 procenta.

20221006_Inflation_V1_Web V zemích EU zdražila káva, mléko i cukr | zdroj: ec.europa.eu

Míra inflace v Evropské unii v srpnu vystoupila na rekordních 10,1 procenta, zatímco v červenci činila 9,8 procenta.

Meziroční pokles tržeb českých obchodníků se prohloubil, v srpnu se snížily o 8,8 pct

Meziroční pokles tržeb v maloobchodě v Česku se v srpnu dál prohloubil. Snížily se o 8,8 procenta po červencovém revidovaném poklesu o 7,9 procenta. Tržby obchodníků klesly čtvrtý měsíc v řadě a opět si pohoršily všechny typy prodejen s výjimkou lékáren. Vyplývá to z informací, které dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byly tržby v maloobchodě nižší o 0,7 procenta.

„K meziročnímu poklesu tržeb v maloobchodě přispěl vývoj prodeje potravin i nepotravinářského zboží. Na snížení maloobchodních tržeb se podílel i nižší prodej pohonných hmot, avšak oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil,“ uvedla k srpnovým výsledkům maloobchodu vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Celkově tržby za nepotravinářské zboží klesly proti loňskému srpnu o 10,3 procenta, za pohonné hmoty obchodníci utržili meziročně o 9,2 procenta méně a za potraviny o 6,6 procenta méně. Zároveň se opět snížily tržby internetových a zásilkových obchodů, a to o 10,2 procenta.

Mezi specializovanými prodejnami si nejvíce meziročně pohoršily oděvy a obuv, tržby jim klesly o 15,1 procenta. O 13,2 procenta nižší tržby měly domácí potřeby, o 12,7 procenta se snížily obchodníkům s počítačovým a komunikačním zařízením a o 12,6 procenta obchodům s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci.

Tržby drogerií stagnovaly a prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím si mírně polepšily, jejich tržby vzrostly meziročně o 1,3 procenta.

U potravin se podle statistiků projevilo větší snížení tržeb ve specializovaných prodejnách, které měly o 12,5 procenta nižší tržby než před rokem. V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby klesly o 6,2 procenta.

Méně peněz lidé vydali v druhém prázdninovém měsíci také v autosalonech a servisech. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly meziročně nižší o 7,2 procenta. Pokles zaznamenal jak prodej motorových vozidel, včetně náhradních dílů, tak i opravy.

Zdroje: