Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Cichanouská vystoupila v Senátu. Chce tribunál pro vyšetření zločinů Lukašenkovy diktatury

Cichanouská vystoupila v Senátu. Chce tribunál pro vyšetření zločinů Lukašenkovy diktatury
Cichanouská žádala nové sankce proti Lukašenkovu režimu, které by cílily na všechny jeho představitele a státní firmy | zdroj: Profimedia

Vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská vyzvala k vytvoření mezinárodního tribunálu, který by trestně stíhal představitele diktatury běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Uvedla to dnes v projevu v Senátu. Podle ní má Lukašenkův režim teroristickou podstatu a Bělorusové čelí teroru, který nezažili od dob stalinistických represí.

„Vyzývám, aby se inicioval mezinárodní tribunál, který provede vyšetření zločinů diktatury Lukašenka v minulosti a v době voleb v roce 2020,“ prohlásila Cichanouská. Česko by podle ní mělo začít trestně stíhat představitele Lukašenkova režimu. Běloruské instituce, které se podílejí na potlačování opozice, by měly být považovány za zločinecké, dodala.

Vnější tlak to může změnit

„Nesmíme umožnit diktátorům, aby psali dějiny,“ uvedla Cichanouská. Podle ní by úsilí Bělorusů o svobodu a demokracii nemělo být mezinárodním společenstvím obětováno „pro uklidnění diktátora“ a dialog s ním, jako se to stalo Československu v roce 1938 podle mnichovské dohody, kterou uzavřely Velká Británie a Francie s nacistickým Německem.

„Vyzývám Českou republiku, aby zaujala důsledné stanovisko vůči Lukašenkovu nelegitimnímu režimu, aby neuznávala jeho vládu a veškerá jeho rozhodnutí a dohody považovala za nezákonné,“ uvedla Cichanouská. Česko by mělo zvýšit podporu běloruské občanské společnosti, nezávislým médiím či perzekvovaným, posílit počet vysokoškolských stipendií pro běloruské studenty či kulturní programy.

Cichanouská žádá také nové sankce proti Lukašenkovu režimu, které by cílily na všechny jeho představitele a státní firmy. Vyzvala k zastavení investic a obchodování s běloruskými státními společnostmi a bankami. Podle vůdkyně běloruské opozice by se měla uspořádat i mezinárodní konference na nejvyšší úrovni k řešení situace v její zemi. Je přesvědčena o tom, že vnější tlak může stav změnit a může předejít dalším obětem.

„Jediným možným vyřešením současné krize v Bělorusku mohou být pouze svobodné volby pod mezinárodním dohledem,“ uvedla Cichanouská, která loni místo svého manžela kandidovala proti Lukašenkovi v prezidentských volbách. Volby, v nichž Cichanouská oficiálně získala jen desetinu hlasů, jsou označovány za zmanipulované. Lukašenkovo znovuzvolení ČR ani EU neuznává. Za skutečného vítěze voleb je považována Cichanouská, přesto v příštích volbách už znovu kandidovat nehodlá. Chce se pouze podílet na jejich uspořádání.

Cichanouská ve svém projevu odkazovala na spisovatele Franze Kafku, studenta Jana Palacha, exprezidenta Václava Havla či filozofa Jana Sokola. „Je symbolické, že bělorusky slovo Praha znamená touhu, prahnutí. Dnes je toto slovo obzvlášť aktuální pro náš národ, který prahne po spravedlnosti, prahne po pravdě, prahne po svobodě,“ řekla šéfka běloruské opozice.

Senátoři Cichanouské a jejímu úsilí vyjádřili podporu, jejímž symbolem byla plaketa, kterou jí předal předseda Senátu Miloš Vystrčil spolu s červenobílou kyticí v historických běloruských národních barvách. Cichanouskou senátoři ocenili také dlouhotrvajícím potleskem vestoje. Jejímu projevu byli přítomni rovněž bývalí předsedové Senátu Libuše Benešová a Petr Pithart.

Senát chce další sankce proti Lukašenkovu režimu

Senát vyzval běloruskou vládu k propuštění všech politických vězňů a požádal o uvalení dalších sankcí EU a NATO na režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. Horní komora dnes současně vybídla mezinárodní instituce, aby ukončily financování a pomoc pro všechny veřejné projekty v Bělorusku, z nichž má Lukašenkův režim prospěch.

Senát v usnesení také odsoudil vynucené přistání letounu společnosti Ryanair v Minsku v neděli 23. května, které neslo „rysy únosu civilního letadla a aktu státního terorismu“, uvedl předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

Běloruské úřady přinutily letadlo na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku, aby mohly zatknout novináře a opozičního aktivistu Ramana Prataseviče a jeho partnerku Sofiji Sapegaovou. Zatčení Sapegaové a Prataseviče důrazně odsoudila řada zemí a organizací včetně USA a Evropské unie. Senát v usnesení apeloval na běloruskou vládu, aby okamžitě propustil Prataseviče a Sapegaovou a všechny politické vězně a umožnila svobodné a spravedlivé volby. Senátní zahraniční výbor už v minulosti vyzval českou vládu ke krokům na podporu občanských svobod a nastolení právního státu v Bělorusku. Horní komora podpořila vládu v prosazování zásadového postupu vůči Bělorusku v rámci EU a NATO.

Usnesení přijal Senát po vystoupení Svjatlany Cichanouské, která požádala o pomoc a podporu snahám Bělorusů o nastolení svobodného a demokratického státu v jejich zemi. „Vnější tlak může zásadně změnit situaci a předejít novým obětem,“ uvedla mimo jiné Cichanouská, která je podle mnohých skutečným vítězem loňských voleb.

Zdroje: