Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 10°C Polojasno

Čína nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu. Zahájila manévry u jeho břehů

Čína nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu. Zahájila manévry u jeho břehů
Čínská válečná loď, která se účastní manévrů v okolí Tchaj-wanu. | zdroj: Profimedia

Čínská armáda v sobotu zahájila třídenní vojenské manévry kolem břehů Tchaj-wanu. Jejich cílem je nacvičit „úplné obklíčení“ ostrova, na který pevninská Čína vznáší nárok.

Vedení Tchaj-wanu oznámilo, že manévry ohrožují regionální stabilitu a bezpečnost.

V sobotu ráno 42 čínských letounů a osm lodí překročilo středovou linii v Tchajwanské úžině, která odděluje Tchaj-wan od Číny. Agentura Reuters dává postup čínského vedení do souvislosti se schůzkou tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen se šéfem americké Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym v tomto týdnu.

Čínská „stranovláda“ oznámila vojenské manévry oznámil krátce před jejich zahájením. Cvičení se má uskutečnit severně, jižně a východně od ostrova.

„Cvičení se zaměřuje na schopnost převzít kontrolu nad mořem, vzdušným prostorem a informacemi s cílem vytvořit úplné odstrašení a obklíčení" Tchaj-wanu,“ sdělila čínská státní televize CCTV.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Ostrov přesto funguje od roku 1949 fakticky nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje vláda jedné strany.

Tchajwanská úžina je široká kolem 180 kilometrů, v nejužším bodě 130 kilometrů.

Agentura Reuters píše, že čínská armáda v oblasti cvičí s ponorkami a simuluje letecké útoky na lodě. Čínské vedené označuje cvičení za „nutné na ochranu národní suverenity a územní celistvosti". Má také posloužit jako „varování tchajwanským separatistům“.

Zdroje: