Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Ruský rubl padá. Je nejníž od loňského dubna

Ruský rubl padá. Je nejníž od loňského dubna
Směnárna v Moskvě. | zdroj: Profimedia

Ruský rubl oslabil nejvíc od začátku roku.

Vůči euru i dolaru se rubl ocitl nejníže od loňského dubna. Přispěla k tomu jednak devizová krize v Moskvě, ale také prodej podniků, k němuž v Rusku přistoupily západní firmy, píše agentura Reuters.

Rubl v pátek vůči americkému dolaru klesl o více než dvě procenta až na 83,50 rublu za dolar. K euru se rubl propadl také o více než dvě procenta a dostal se na 91,32 rublu za euro.

Ruská měna se po začátku ruské invaze na Ukrajinu vůči dolaru propadla až na 113 rublů za dolar. Ruská centrální banka a ministerstvo financí však měnu stabilizovaly a rubl v červenci posílil na 50 rublů za dolar.

Když Západ koncem loňského roku zavedl cenový strop na ruskou ropu, která je pro ruskou ekonomiku důležitá, rubl oslabil z přibližně 60 rublů za dolar na více než 80 rublů za dolar tento týden.

Obchodníci sdělili, že ruská měna se dostala pod tlak mimo jiné kvůli prodeji západních aktiv domácím investorům. Transakce podnítila poptávku po dolarech a nižší ceny ropy v březnu Rusku snížily příjmy z vývozu.

Hlavním faktorem je podle obchodníků oznámený převod 1,21 miliardy dolarů (25,9 miliardy koruny) společnosti Shell za její podíl v projektu zkapalněného zemního plynu (LNG) Sachalin-2. Denní obchody s rublem vůči dolaru dosahují jen asi jednu miliardu dolarů denně, zatímco před ruskou invazí na Ukrajinu se pohyboval kolem tří miliard dolarů denně.

„Hlavním důvodem jsou nákupy pro dohodu se společností Shell,“ řekl pod podmínkou anonymity obchodník v jednom z největších moskevských obchodních center. Trh podle něj očekává, že rubl v příštích dnech a týdnech vůči dolaru posílí, protože ruské firmy nakupují rubly kvůli placení daní a kvůli vyšším cenám ropy.

Podle výpočtů agentury Reuters je rubl ohledně výkonu letos třetí nejhorší světovou měnou. Hůře si vede jen egyptská libra a argentinské peso.

Zdroje: