Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

ČEZ posoudí tři zájemce o stavbu Dukovan. Čínu a Rusko ne

ČEZ posoudí tři zájemce o stavbu Dukovan. Čínu a Rusko ne
Nový jaderný blok v Dukovanech bude zřejmě plně financovat stát. V současných cenách by podle dřívějších informací měl stát zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun), někteří experti ale upozorňují, že cena bude vyšší (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ dnes rozeslala dopis a zahájila bezpečnostní posouzení třech zájemců o stavbu nového jaderného bloku v dukovanské elektrárně.

Oslovena byla francouzská společnost EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Podle předpokladů tak bezpečnostní dotazník neobdržela ruská společnost Rosatom a čínská společnost CGN, které se česká vláda rozhodla do chystaného tendru nepozvat.

Kříž uvedl, že všechny relevantní informace k bezpečnostním otázkám předloží uchazeči ČEZ do konce letošního listopadu a vláda poté rozhodne, kteří zájemci budou přizváni do tendru. Termín je až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Cílem bezpečnostního posouzení je podle mluvčího zhodnotit všechny potenciální dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů.

„Jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další,“ řekl Kříž. Dodal, že za účelem zodpovězení otázek v bezpečnostním posouzení obdrží potenciální uchazeči i kompletní předběžnou dokumentaci, což podle něj mimo jiné přispěje k urychlení následného zpracování nabídek těch uchazečů, kteří budou finálně do výběrového řízení přizváni.

Plánovaná stavba nového dukovanského bloku je v posledních měsících jedním z ústředních témat české politické scény. Možnou účast Rosatomu a čínské CGN dlouhodobě kritizovala část opozice i někteří bezpečnostní experti. Záměr nepozvat do výběrového řízení čínskou stranu oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu na konci března. Ruský Rosatom pak vláda z tendru vyřadila v polovině dubna. Učinila tak v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Bezpečnostní záruky stavby by měly být ukotveny i legislativně, Sněmovna minulý týden rozhodla, že pro výstavbu bloku bude možné využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček s úpravou souhlasil.

Opozice díky této dohodě o uzákonění bezpečnostních záruk přestala po půlroce blokovat schválení normy o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, která se týká financování dostavby dukovanské elektrárny. Zákon, který dolní komora projednávala od loňského června, má nabýt účinnosti od ledna 2022. Bezpečnostní záruky měl podle dohody Havlíčka s opozicí do zákona začlenit Senát.

Nový jaderný blok v Dukovanech bude zřejmě plně financovat stát. V současných cenách by podle dřívějších informací měl stát zhruba šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun), někteří experti ale upozorňují na to, že cena bude vyšší. Zcela nekonkurenceschopná je jaderná energetika podle ekologických organizací.

Zdroje: