Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Rohanský ostrov prokoukl, z černé skládky má vyrůst kulturně-komunitní centrum

Rohanský ostrov prokoukl, z černé skládky má vyrůst kulturně-komunitní centrum
zdroj: tisková zpráva

Desítky lidí zareagovaly na výzvu Komunity Rohan a v uplynulých dnech pomohly s vyklízením stovek kilogramů odpadků, které se na Rohanském ostrově nacházely. Kromě běžného odpadu tak místo zbavily vyhozeného nábytku, lednic, televizí nebo například pneumatik. Jde o první krok k tomu, aby se tato lokalita mohla stát veřejným prostorem, kde budou trávit volný čas všichni Pražané.

Záměrem Komunity Rohan je vytvořit zde zázemí kulturně-komunitního centra, které by mělo sloužit k potkávání, ale také k eliminaci černých skládek nebo nežádoucích aktivit sociálně problémových skupin. Celkovou úpravou pozemku chtějí členové komunity dosáhnout toho, aby byl na Praze 8 vytvořen prostor určený široké veřejnosti. Spolek chce zejména trvale upravit plochy celého území a zajistit tak jeho připravenost pro pořádání nejrůznějších akcí.

„Prostory na Rohanském ostrově za protipovodňovou bariérou využívanou jako cyklostezka mají obrovský rekreační potenciál, který si naše občanské sdružení dlouhodobě uvědomuje. Nalezli jsme s osmou městskou částí společnou řeč na způsobu využití, které v mezích územního plánu umožní celoroční aktivity na travnatých plochách i na řece pro občany, a to nejen z přilehlých lokalit Karlína a Libně,“ uvádí k plánům předseda spolku Komunita Rohan Arnošt Hejduk a doplňuje, co bylo hlavní motivací: „Neutěšený stav, kdy se plochy staly historicky černými skládkami zabydlenými skupinami bezdomovců a narkomanů v samém centru Prahy, považujeme za ostudný a nepřijatelný. Protože ale kritizovat umí většina, rozhodli jsme se podat fyzický důkaz o vůli tento stav změnit. Úklidová akce, která mimochodem byla za několik měsíců již druhá v pořadí, má být skutečným impulsem k trvalým změnám. Pokud by se tak nestalo, tak za několik málo měsíců bude energie mnoha, převážně mladých nadšenců zmařena a desítky kubíků odvezeného odpadu se současným ‚uživatelům‘ podaří opět nahromadit.“

Společenské a kulturní události, které má Komunita Rohan v plánu pořádat, mají být v širším kontextu určeny všem Pražanům. Zvláštní prostor by měl být věnován dětem, mládeži a rodinám s dětmi v nepříznivé sociální situaci, osobám se zdravotním postižením a seniorům. V kulturně-komunitním centru (Komunitní louka Rohan) by se tak měly odehrávat akce nekomerčního i komerčního charakteru, avšak především s důrazem na sociální aktivity.