Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Česko bylo za Babišovy vlády nejrychleji zadlužující se zemí unie, upozorňuje NKÚ

Česko bylo za Babišovy vlády nejrychleji zadlužující se zemí unie, upozorňuje NKÚ
Miloslav Kala, šéf Nejvyššího kontrolního úřadu. | zdroj: Profimedia

České státní finance se propadají do dluhů.  

Česko bylo loni nejrychleji se zadlužující zemí Evropské unie. Schodek rozpočtu překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020, píše se ve zprávě Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Dluh, který kyne

Zpráva k návrhu státního závěrečného účtu za rok 2021, kterou úřad zveřejnil v pondělí, upozorňuje, že Česko se loni zařadilo mezi země s nejnižší mírou ekonomického růstu v unii.

„Zatímco dvacet zemí Unie dokázalo v roce 2021 meziročně své zadlužení k HDP snížit, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body.“                                              Miloslav Kala, prezident NKÚ

Podíl českého veřejného dluhu ve vztahu k hrubému domácímu produktu se loni meziročně zvýšil o 4,2 procentního bodu, což bylo nejvíce ze všech zemí unie.

„Zatímco dvacet zemí Unie dokázalo v roce 2021 meziročně své zadlužení k HDP snížit, to naše vzrostlo o více než čtyři procentní body,“ zdůraznil prezident NKÚ Miloslav Kala.

Hrubý domácí produkt Česka meziročně vzrostl o 3,3 procenta, unijní průměr byl o 2,1 procentního bodu vyšší. Na druhé straně si Česko i v roce 2021 udržela v unii nejnižší míru nezaměstnanosti, a to 2,8 procenta, připomíná NKÚ.

Stát táhnou do propasti povinné výdaje

Lepšímu výsledku podle úřadu brání zejména vysoký podíl mandatorních a kvazimandatorních výdajů státu, které vyplývají ze zákonů a jiných přepisů. Výdaje stanovené zákony a nezbytné pro chod státu pohltily v roce 2021 téměř 94 procent příjmů státního rozpočtu.

Vládě tak zbývalo jen přibližně 95 miliard korun na reakce na aktuální ekonomické či sociální problémy nebo na nastartování ekonomiky pomocí investic. Pokud nebudou provedeny kroky vedoucí k úsporám na výdajové straně státního rozpočtu, bude podle NKÚ nutné posílit příjmy státu.

Schodek státního rozpočtu dosáhl v roce 2021 téměř 420 miliard Kč.

"O více než 52 miliard korun tak překonal do té doby nejhorší výsledek z roku 2020. A to přesto, že ekonomické restrikce související s pandemií covidu-19 v loňském roce nedosahovaly takové míry jako v roce 2020," upozornil NKÚ.

Letošní rozpočet by měl podle vládou schválené novely skončit se schodkem 330 miliard korun. Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat v září.

Samosprávy syslí rezervy

Úřad také upozornil, že hospodaření územních rozpočtů po konsolidaci skončilo v přebytku 41,3 miliardy korun a meziročně se zvýšilo o 27,3 miliardy Kč. Zůstatek na bankovních účtech samospráv dosáhl na konci roku 2021 částky 367,5 miliardy korun.

„Územní rozpočty potřebují určitou rezervu. Je však třeba se ptát, zda současné rezervy nejsou nadměrné, navíc znehodnocované vysokou inflací,“ podotkl prezident NKÚ.

Zdroje: