Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Česká ekonomika dosáhne předkrizové úrovně až za dva roky, očekává OECD

Česká ekonomika dosáhne předkrizové úrovně až za dva roky, očekává OECD
Generální tajemník OECD Ángel Gurría | zdroj: Profimedia

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) očekává, že oživení české ekonomiky bude pomalé a ekonomika dosáhne předkrizové úrovně až ke konci roku 2022.

OECD očekává, že postupně poroste nezaměstnanost i počet krachujících podniků. Vláda by tak měla pokračovat v podpoře ekonomiky až do jejího úplného oživení. "Krize přerušila období silného ekonomického růstu ČR a přibližování se průměrné úrovni zemí OECD. Po efektivním potlačení první vlny pandemie, země nyní bojuje s dopady druhé vlny. Nejistota je nyní vysoká a návrat k růstu ekonomiky bude pomalý," uvedl generální tajemník OECD Ángel Gurría na tiskové konferenci, na níž představil pravidelné hodnocení české ekonomiky.

Podpořil také aktuální snahy vlády urychlit obnovení ekonomiky navrhovaným snižováním daní, tedy zrušením superhrubé mzdy a zavedením sazeb daně z příjmu 15 a 23 procent. "Nedělejte stejnou chybu jako v krizi 2008, kdy jste začali konsolidovat veřejné finance příliš brzy. ČR má silnou pozici a stojí si lépe než řada dalších zemí OECD. Mluvte o konsolidaci, ale ujistěte se, že začne, až když je obnova ekonomiky zajištěná," řekl dále. Upozornil, že dopady prvních měsíců pandemie byly desetkrát horší než dopady krize v roce 2008.

OECD sdružuje 35 vysoce vyspělých zemí světa. Založena byla v roce 1961, Česko je jejím členem od roku 1995. Posláním organizace je napomáhat hospodářskému růstu, harmonizovat rozvojovou pomoc, zvyšovat zaměstnanost a životní úroveň a rozšiřovat obchod i potlačovat diskriminační praktiky.

Na počátku prosince OECD uvedla, že česká ekonomika letos kvůli šíření koronaviru klesne o 6,8 procenta. Příští rok by se měl hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 1,5 procenta, v roce 2022 by pak měl jeho růst zrychlit na 3,3 procenta.

Ministerstvo financí v zářijové prognóze očekává příští rok růst ekonomiky o 3,9 procenta. Česká národní banka v listopadové prognóze letos počítá s poklesem ekonomiky o 7,2 procenta a příští rok s růstem o 1,7 procenta. Podle ČNB výkon českého hospodářství nedosáhne předkrizové úrovně ani na konci roku 2022.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že odhad OECD ohledně vývoje ekonomiky v příštím roce je výrazně pesimističtější než ministerstva financí, přičemž MF na základě své prognózy naplánovalo na příští rok státní rozpočet se schodkem 320 miliard korun. "Pokud by ale návrh rozpočtu zohledňoval slabší růst tuzemské ekonomiky v roce 2021, deficit se prohloubí o desítky miliard," upozornil. Navíc je podle Kovandy třeba počítat s projednávanými změnami daní. "Jestliže by navíc prošel daňový balíček tak, jak jej Poslanecká sněmovna schválila předminulý týden, je třeba počítat s dalším prohloubením deficitu státního rozpočtu pro rok 2021. Schodek by v takovém případě měl být navržený na zhruba 450 miliard korun. Rozpočtový schodek v příštím roce by tak mohl být vyšší než ten v roce letošním, který bude činit zhruba 410 miliard," uvedl.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) upozornila, že rozpočtovou expanzi si ČR může dovolit díky předchozímu snížení zadlužení. "Přesto musím odrážet útoky ohledně rozvratu veřejných financí. Jsem ráda, že doporučení OECD podporují postup, který prosazuji já, premiér i celá vláda," uvedla.

OECD v rámci pravidelného hodnocení české ekonomiky doporučila přesunout zdanění z příjmů na daně z nemovitostí, spotřební a environmentální daně a snížit daňové výhody pro podnikatele. V oblasti podpory investic doporučuje OECD lépe zaměřit podporu výzkumu a vývoje na malé a mladé dynamicky se rozvíjející firmy, přijmout nový stavební zákon, zkrátit čas a počet kroků nezbytných pro zahájení podnikání, podpořit investice usnadňující přechod na nízkoemisní technologie a zvýšit energetickou účinnost.

"Ty připomínky samozřejmě vnímáme. OECD byla první, která doporučila masivně podpořit ekonomiku. A my jsme na to byli z finančního hlediska dobře připraveni," řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO). V důchodové oblasti OECD doporučuje pokračovat ve zvyšování věku odchodu do důchodu a pevněji jej propojit se zvyšováním naděje dožití.

Zdroje: