Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Babiš s Hamáčkem se na změně daní neshodli

Aktualizováno: Babiš s Hamáčkem se na změně daní neshodli
Andrej Babiš a Jan Hamáček | zdroj: Profimedia

Ve vládní koalici nadále není shoda na podobě daňového balíčku, který bude projednávat Senát. Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se na něm ve čtvrtek jako lídři vládních stran nedohodli. V jednání o zvýšení přídavků na děti se posunuli ke shodě.

Změnu daní po zrušení superhrubé mzdy, postoj k návrhu státního rozpočtu a navýšení přídavků měla projednávat koaliční rada. Babiš jednání zrušil, místo toho se sešli jen s Hamáčkem.

"Střet ohledně daní je nešťastný," uvedl po jednání premiér. Podle něj původně shoda byla. Do předloženého vládního daňového balíčku Babiš jako poslanec doplnil návrh na zrušení superhrubé mzdy a s daní z příjmu 15 a 23 procent u vysokých výdělků. Hamáček pak také jako poslanec přidal vlastní návrh daní z příjmu 19 a 23 procent a se zvýšením daňové slevy na poplatníka z 24 840 na 30 000 korun. Sněmovna normu schválila s Babišovou verzí a dalšími doplněními. Výpadek veřejných rozpočtů by mohl činit 130 miliard korun. Balíček bude projednávat Senát, ANO a ČSSD s ním jednají o svých návrzích zvlášť.

"Spoustu věcí jsme si vyjasnili. Ve spoustě věcí jsme se posunuli. Co zůstává otevřené, je stále otázka daňového balíčku, kde budeme sledovat vývoj v Senátu. Tam jsme ke shodě nedospěli," řekl ČTK Hamáček. "Přetrvává rozdílný názor na ten můj návrh snížit daně na 15 procent. Uvidíme, jak se Senát k tomu postaví," uvedl Babiš. Podle něj schůzka ale proběhla normálně a je dobré si v koalici občas vyříkat vše "na čtyři oči". Premiér míní, že koalice i přes "velký a dost rozdílný názor" funguje dobře a s Hamáčkem se umějí domluvit.

Napětí v koalici vyvolalo i to, že ČSSD ve sněmovním rozpočtovém výboru nepodpořila doporučení schválit rozpočet. Hamáček ČTK řekl, že sociální demokracie ale s vládním rozpočtovým návrhem souhlasí a bude ho podporovat. O případných pozměňovacích návrzích chce jednat, a to i v koalici.

Spor se vedl i o přídavky na děti. Shoda sice byla na jejich navýšení o 26 procent, ale už ne na tom, kolik dětí by je mělo pobírat. Nyní jich je asi 240 000. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) prosazuje, aby na dávku dosáhly domácnosti s příjmem do 3,6násobku životního minima. Nárok na peníze od státu by tak mělo o 350 000 dětí víc. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by ale přídavek měly mít jako dosud rodiny s příjmem do 2,7násobku minima. "Myslím, že tam jsme se posunuli," řekl Hamáček. Návrh ale nechtěl přiblížit, nejdřív ho chce projednat se straníky.

Navýšení dávky by stálo 0,4 miliardy korun navíc. Na návrh ministryně Maláčové by bylo potřeba ještě 4,5 miliardy ročně. Pokud by uspěl i návrh na zvýšení životního minima, stálo by to až 15,2 miliardy ročně navíc. Navrhovaný rozpočet s těmito výdaji nepočítá. Není v něm zahrnuto ale ani zrušení superhrubé mzdy.

Rozpočtový Výbor ve středu nepřijal doporučení sněmovně, aby státní rozpočet schválila

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu nepřijal o jeden hlas doporučení plénu, aby návrh schválilo. Pro navržené usnesení hlasovali jen poslanci hnutí ANO, nepodpořili je sociální demokraté ani komunisté, kteří menšinový kabinet v dolní komoře tolerují.

ČSSD neprosadila na rozpočtovém výboru své tři návrhy na přesuny peněz. Patřilo k nim posílení rozpočtu ministerstva kultury o 300 milionů korun na podporu živého umění. KSČM neprosadila přesun deseti miliard korun z armádního rozpočtu do rozpočtové rezervy, čímž podmiňuje svoji podporu pro rozpočet. Snížení rozpočtu ministerstva obrany odmítli již dříve Babiš, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) i náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Členové výboru ve středu rozhodovali v dílčích hlasováních o čtyřech desítkách poslaneckých požadavků na přesuny peněz v návrhu rozpočtu, celkem za zhruba 40 miliard korun. Podpořil v nich jen čtveřici komunistických požadavků celkem za 835 milionů korun. Vzhledem k postoji výboru k závěrečnému návrhu usnesení k rozpočtu však dílčí hlasování o přesunech peněz nemají význam.

Základní údaje rozpočtu, jako jsou příjmy, výdaje nebo schodek, už poslanci po prvním čtení nemůžou měnit. Můžou jen navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Vkládat návrhy do systému můžou až do příští středy, kdy se uskuteční druhé čtení.

Vláda poslancům předložila rozpočet s navrhovaným schodkem 320 miliard korun. Schodek však nemusí být definitivní, protože jen vládní daňový balíček, který sněmovna schvalovala minulý pátek, s přijatými změnami připraví rozpočet asi o 87 miliard korun. Ještě ale není jasné, jak s balíčkem naloží Senát a jak posléze rozhodne sněmovna.

 

Zdroje: