Dnes je středa 8. května 2024.
Počasí dnes 16°C Oblačno

Cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu, stále je ale výrazně vyšší než loni

Cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu, stále je ale výrazně vyšší než loni
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh pokračuje v poklesu. Nejnovější údaje ukazují, že zásoby plynu v Evropě dál rostou, zatímco spotřeba se snižuje.

Klíčový termínový kontrakt na plyn s dodáním v listopadu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku kolem 9:30 SELČ ztrácel téměř pět procent na 149 eur (zhruba 3650 Kč) za megawatthodinu (MWh). Předtím sestoupil až na 144 eur za MWh, tedy na nejnižší úroveň od konce června. Cena kontraktu nicméně zůstává výrazně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

Společnost ICIS dnes uvedla, že poptávka po zemním plynu v Evropě bez zahrnutí Británie se v září nacházela 12 procent pod pětiletým průměrem. Evropská komise vyzvala členské země Evropské unie, aby spotřebu plynu snížily o 15 procent.

Zásobníky plynu v Evropské unii byly podle údajů organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) v sobotu plné téměř z 89 procent. V Německu, které je největším spotřebitelem plynu v Evropě, činila naplněnost zásobníků přes 94 procent a v České republice téměř 88 procent.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru omezování dodávek z Ruska. Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Zdroje: