Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Cena bitcoinu poprvé od května překročila 50 tisíc dolarů

Cena bitcoinu poprvé od května překročila 50 tisíc dolarů
Podle severu CNBC podpořila cenu bitcoinu zpráva, že platforma PayPal umožní svým klientům v Británii kupovat, prodávat a držet kryptoměny | zdroj: Profimedia

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin dnes poprvé od května překročila hranici 50 000 dolarů, tedy zhruba 1,1 milionu korun.

Krátce před polednem se podle serveru CoinDesk pohybovala cena kolem 50 312 USD a za uplynulých 24 hodin vykazoval bitcoin růst o 2,3 procenta. Přispěla k tomu i zpráva, že americká platforma pro digitální převody peněz PayPal umožní svým klientům v Británii kupovat, prodávat a držet kryptoměny, upozornil server CNBC.

Kryptoměnová burza Coinbase minulý měsíc oznámila, že nakoupí kryptoměny za půl miliardy dolarů a že bude do kryptoměn investovat deset procent svých budoucích zisků.

Na jaře se cena bitcoinu vyšplhala na rekordních téměř 65 000 dolarů. Pak ale výrazně klesla a sestoupila až pod 30 000 USD. Za poklesem stály z velké části obavy ohledně zásahů regulačních úřadů proti kryptoměnám, zejména v Číně. Peking například podnikl kroky proti takzvaným těžařům kryptoměn, zatímco čínská centrální banka vyzvala finanční instituce, aby přestaly poskytovat služby související s kryptoměnami.

Budoucí růst bitcoinu?

„Bitcoin za poslední měsíc posílil o 20 000 USD. To ukazuje velkou volatilitu této kryptoměny, která je výrazně citlivá na zprávy takzvaných opinion makerů. S postupným růstem ekonomik očekáváme další růst související se stále širším přijímáním bitcoinu jako univerzálního platidla. Proti tomu mohou působit zprávy o snahách bitcoin regulovat, omezovat jeho těžbu nebo jej dokonce direktivně zakázat. To však mělo dosud vždy jen krátkodobý účinek na jeho kurz,“ řekl ČTK ředitel největšího českého obchodníka Bit.plus Martin Stránský.

Za opinion makery se označují lidé, kteří mají širokou základnu příznivců, hlavně na sociálních sítích. Média v této souvislosti často zmiňují například zakladatele společnosti Tesla Elona Muska. Bitcoinu k růstu ceny podle finančního poradce 4fin Davida Krůty pomohla zejména Muskova vyjádření, dále otevřenější přístup německé legislativy nebo zpráva o dohodě nizozemského fotbalového klubu PSV Eindhoven s platformou Anycoin Direct o šíření povědomí o kryptoměnách.

„Rozptyl hodnoty v řádu desítek procent není u kryptoměn nic neobvyklého, proto by měli lidé investici do kryptoměn dobře promyslet a nenechat se zlákat líbivými titulky,“ podotkl Krůta.

Překonání „magické hranice“ 50 000 dolarů vzbuzuje podle Martina Kysely z portálu Trhy.cz optimismus u mnoha investorů i spekulantů. „Je velmi pravděpodobné, že se dočkáme v krátkém časovém horizontu překonání dosavadních maxim, což lze usuzovat jak z analýzy tržních pohybů, tak i ze zvýšeného hashrate v bitcoinové síti. V minulosti takové pohyby vždy předznamenaly i zvýšený zájem o ostatní kryptoměny, tzv. altcoiny. Osobně proto očekávám, že letošní podzim bude pro kryptoměny velmi zajímavým obdobím. Mohli bychom se dočkat významných růstů napříč celým segmentem,“ sdělil ČTK Kysela.

Zdroje: