Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Čekají Američané zase na jadernou válku? V USA schválili první lék na nemoc z ozáření

Čekají Američané zase na jadernou válku? V USA schválili první lék na nemoc z ozáření
Japonci přeživší americký útok na Hirošimu, dobový snímek | zdroj: Profimedia

Trochu to připomíná studenou válku a strach z jaderné války. Ve Spojených státech povolili první lék k léčbě následků ozáření po jaderných katastrofách. Preparát s názvem Neupogen je vlastně syntetickou bílkovinou stimulující růst bílých krvinek, které se podílejí na našem imunitním systému, a dosud se používal ke zmírnění vedlejších účinků chemoterapie. 

Neupogen dokáže uspíšit růst leukocytů, jejichž produkce klesá v důsledku chemoterapie nebo radioterapie, a urychluje obnovu kostní dřeně.

Lék byl povolen americkými úřady už v roce 1991, ale pouze v rámci léčby rakoviny. Nyní se tento preparát stal vůbec prvním oficiálním lékem určeným k léčbě akutního radiačního syndromu, respektive jeho hematopoetických aspektů.  

Povolení léku k léčbě nemoci z ozáření předcházel dlouholetý výzkum Marylandské univerzity, která preparát zkoušela na zvířatech. Mimo jiné i proto, že v současné době prakticky neexistují lidé s otravou radiací.  

Zásoby Neupogenu byly také umístěny do strategických skladů, kde Američané skladují antibiotika, vakcíny a protijedy pro případ, že se Spojené státy stanou terčem chemického nebo biologického útoku.  

Zdroje: