Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Británie se bojí chemických útoků od džihádistů-navrátilců

Británie se bojí chemických útoků od džihádistů-navrátilců
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Britští bezpečnostní experti varují před rostoucí hrozbou chemických útoků ze strany džihádistů, kteří se vracejí z Iráku a Sýrie zpět do své domoviny. Jako zbraň by jim mohl posloužit snadno dostupný chlor, píše deník The Independent.

Protiteroristická policie upozorňuje na bezpečnostní rizika, která s sebou nese to, že v Británii prakticky nikdo nekontroluje volný prodej chloru. Bez licence si tak kdokoli může koupit až 90 tun chloru, jehož vdechnutí je smrtelné. Mohl by se tak stát jednoduchou zbraní pro islamisty v Británii. Například v Iráku je přitom jeho prodej silně kontrolován.

Chlór, který je možné použít k výrobě chemické zbraně, lze také často najít ve válci na zadní straně starších lednic. Proto bezpečnostní experti volají po větší kontrole prodeje chemikálií a nakládání s odpady. "Někdo by mohl přijít na skládku, kam lidé vyhazují chladničky, posbírat válce a všechny vyhodit do vzduchu," upozorňuje v rozhovoru pro The Times Hamish de Bretton-Gordon, bývalý velící důstojník chemického pluku britské armády.

Zdroje: