Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Rusko dosáhlo jaderné parity s USA. A náhodou zrovna nyní

Rusko dosáhlo jaderné parity s USA. A náhodou zrovna nyní
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Rusko-americkou smlouvu o dalším jaderném odzbrojování, kterou před čtyřmi lety podepsali v Praze prezident Barack Obama a tehdejší hlava Kremlu Dmitrij Medveděv, provázely nadšené debaty o definitivním konci studené války. Do éry světového míru a lásky jsme ovšem přece jen nevstoupili. Uprostřed zuřící války na východě Ukrajiny, v níž mají prsty Rusko i Západ, nyní z Moskvy zaznělo oznámení, že ruská armáda dohnala Spojené státy co do počtu raket schopných nést jaderné hlavice. Celkem slušné načasování, nemyslíte?

Parity dosáhli Rusové jak počtem strategických raket, tak i samotných hlavic. Podařilo se jím to díky novým jaderným ponorkám s raketami Bulava, které dostala armáda do výzbroje. Rusové rovněž vyměnili strategické Topoly-M s jednou hlavicí za rakety Jars se třemi hlavicemi. Ruská armáda očekává, že se jí podaří zachovat jadernou paritu s Američany minimálně do roku 2018.

Údaje o aktuálním objemu jaderné výzbroje už Moskva předala Washingtonu, k tomu ji totiž zavazuje zmíněná nová odzbrojovací dohoda START. A Rusové rádi ukazují, jak dodržují mezinárodní dohody a pravidla do puntíku. Pravda, i mistr tesař se sem tam utne, ale nakonec když se kácí krymský les, tak létají třísky, to se nedá nic dělat.

Aby zpráva o jaderné rovnováze nezněla příliš dramaticky, Rusko připomnělo, že formální parita není až tak zásadní, protože aktuální počet amerických jaderných nosičů a hlavic se často mění například, když Spojené státy posílají své ponorky do doků kvůli údržbě.

Nový START, nebo také "pražskou smlouvu", uzavřeli Rusové a Američané před čtyřmi lety. V platnost vstoupil dokument v roce 2011. Washington a Moskvu zavazuje ke snížení celkového počtu hlavic na 1550 kusů, v bojovém stavu z toho smí zůstat jen 800 kusů. Počet strategických nosičů (raket na pozemních odpalištích, v jaderných ponorkách a počet strategických bombardérů) se má snížit na 700 jednotek. 

Zdroje:
Vlastní, Lenta.ru