Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

'Čau lidi, Havlíček zažaluje Bohemia Energy'

'Čau lidi, Havlíček zažaluje Bohemia Energy'
Připravuje se trestní oznámení na Bohemia Energy, oznámil Andrej Babiš. | zdroj: Profimedia

Vláda kvůli ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy chystá trestní oznámení pro podezření z podvodu. Andrej Babiš to v neděli řekl ve svém pravidelném hlášení „Čau lidi“ (tady).

„Připravuje se trestní oznámení, které podá a podepíše vicepremiér Havliček pro podezření na podvodné konání,“ řekl premiér.

Skupina Bohemia Energy, lowcostová firma, která „na nikoho nic nehrála“, v polovině října zničehonic ukončila činnost a kolem 900 000 jejích odběratelů si teď musí hledat nového dodavatele energií. Dosud největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku to vysvětluje růstem cen energií na trzích.

Babiš chování skupiny označil za „neuvěřitelné“. Informoval, že jeho vláda během příštích dnů předloží do sněmovny návrh, který zavádí hromadnou žalobu. Tento typ žalob by se mohl použít v takových případech, jakým je Bohemia Energy.

„Všem poškozeným teď doporučuju, abyste se koordinovali a postupovali jednotně vůči této skupině firem,“ řekl v „Čau lidi“ Babiš.

Návrh zákona by měla projednat nová sněmovna.

Babiš upozornil, že vláda chystá i další opatření. Karel Havlíček vyjednává s Energetickým regulačním úřadem o možném stanovení stropu zálohových faktur pro klienty v režimu dodavatele poslední instance. Kabinet chystá také mimořádnou okamžitou pomoc pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou, odpuštění daně z přidané hodnoty a odpuštění plateb za obnovitelné zdroje.

Babiš stejně jako ministerstvo průmyslu a regulátor doporučil, aby lidé co nejrychleji od dodavatelů poslední instance přešli ke standardnímu dodavateli energií, s nimiž si mohou domluvit lepší cenu či lépe řešit individuální problémy.

Zdroje: