Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Nejsilnější státy světa potvrdily 'Google daň‘. Česku může přinést šest miliard

Nejsilnější státy světa potvrdily 'Google daň‘. Česku může přinést šest miliard
Evropské ústředí Google v irském Dublinu. Právě v Irsku internetový gigant daní. Tamní vláda mu poskytla královské úlevy. | zdroj: Profimedia

Šéfové nejsilnějších států světa v neděli potvrdili novou daň zacílenou na internetové giganty – Google, Amazon, Facebook a Apple.

Nadnárodní korporace budou od roku 2023 platit sazbu ve výši nejméně 15 procent v zemích, kde působí.

Bič na internetové giganty

Prezidenti a premiéři skupiny G20 v závěrečném dokumentu své schůzky v Římě potvrdili daň, na které se dříve dohodli členové Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Říká se jí Google daň, anebo také GAFA daň (podle iniciál korporací). Bude vyměřována podle globálního obratu firem a podle toho, kde firmy vytváří zisk.

OECD odhaduje, že z globální daně získají státy jako celek dodatečné daňové příjmy v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu korun) ročně.

„Součástí dohody zemí skupiny G20 bude také podpora nové podoby zdanění technologických obrů, zejména amerických společností. Ty by měly v budoucnu své daně odvádět tam, kde jsou činné, nikoli tam, kde formálně vykazují své zisky, což jsou často opět země typu Irska nebo jiné daňové ráje,“ cituje ČTK ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Lukáše Kovandu.

Státní pokladna by podle většiny odhadů mohla díky dohodě získat navíc až šest miliard korun ročně.

Nová pravidla mají pomoci v boji proti daňovým rájům, a mnozí proto změnu daňového systému označují za přelomovou.

Oteplování přibrzdíme, ale…

Lídři skupiny G20 se také dohodli, že jejich cílem je udržet globální oteplování pod kritickou hranicí 1,5 stupně ve srovnání s předindustriální érou. Právě opatření těchto ekonomik mají na klima klíčový dopad –⁠ společně totiž vypouštějí více než tři čtvrtiny světových emisí.

Ve společném prohlášení zemí G20 ale není zmínka o konkrétních opatřeních na snižování emisí. Původně zvažovanou formulaci o snaze „podstatně snížit emise“ nahradil nakonec závazek snižovat emise „co nejrychleji, proveditelně a co nejhospodárnějším způsobem“.

V dokumentech také chybí konkrétní termín, do kdy je třeba emise skleníkových plynů podstatně snížit. O výrobě energie z uhlí v jednotlivých zemích a jejím postupném útlumu není v závěrech zmínka, což lze podle agentury AP považovat za vítězství zemí, jako jsou Indie a Čína, které jsou na uhlí energeticky závislé.

Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že summit nepřinesl vše, v co doufal. „Odjíždím z Říma s nenaplněnými nadějemi – ale alespoň nejsou pohřbeny,“ píše na twitteru.

Zdroje: