Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Buďme svorní a nezvykejme si válčit, vyzval papež ve vánočním poselství

Buďme svorní a nezvykejme si válčit, vyzval papež ve vánočním poselství
Papež František žehná během vánočního poselství. | zdroj: Profimedia

Papež František v tradičním vánočním poselství Městu a světu (Urbi et orbi) v sobotu vyzval ke svornosti a dialogu. Označil ho z jediný způsob, jak vyřešit konflikty od rodinných až po ty válečné.

„V nynější době pandemie covidu-19 je zvlášť důležité, abychom se neuzavírali do sebe a nesnažili se věci zvládnout na vlastní pěst,“ prohlásil papež v poselství proneseném z balkonu Svatopetrské baziliky.

Papež připomněl utrpení lidí v konfliktních oblastech a požádal boha, aby „zabránil novému dlouhodobému konfliktu“ na Ukrajině, u jejíž východní hranice soustřeďuje Rusko početné ozbrojené jednotky.

„Jsme nadále svědky velkého množství válek, krizí a neshod. Zdá se, jako by nikdy neměly skončit, a my už je téměř nevnímáme. Tak jsme si na ně zvykli, že tyto obrovské tragédie přecházíme mlčením," prohlásil papež před nezvykle malým zástupem lidí na Svatopetrském náměstí.

„V nynější době pandemie covidu-19 je zvlášť důležité, abychom se neuzavírali do sebe a nesnažili se věci zvládnout na vlastní pěst.“                                                                                   Papež František

Podle odhadů agentury Reuters tam kvůli opatřením spojeným s šířením koronaviru a kvůli deštivému a větrnému počasí přišlo jen několik tisíc věřících.

Papež František tradičně vyzval, aby lidem nebyl lhostejný osud migrantů, uprchlíků, politických vězňů, žen, které jsou obětí násilí, a šikanovaných i týraných dětí a vyzval světové vůdce k ochraně přírodního prostředí pro příští generace.

Zdroje: