Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Ukrajina zahájila se Švédskem jednání o dodávce gripenů

Ukrajina zahájila se Švédskem jednání o dodávce gripenů
Volodymyr Zelenskyj a Ulf Kristersson | zdroj: Profimedia

Kyjev zahájil se Stockholmem jednání o možné dodávce stíhaček Gripen pro Ukrajince čelící ruské invazi. Prohlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který přijel na neohlášenou návštěvu do Švédska. Obě země rovněž podepsaly dohodu o společné výrobě švédských obrněných vozidel CV90

„Dnes jsme podrobně diskutovali o budoucích krocích týkajících se možnosti otevřít téma dodávky švédských gripenů,“ řekl Zelenskyj po setkání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem nedaleko Stockholmu. Uvedl také, že půjde o ústřední téma při jeho jednání s dalšími švédskými představiteli.

V červnu švédská vláda oznámila, že poskytne ukrajinským pilotům možnost vyzkoušet si letouny JAS 39 Gripen. Zároveň ale upozornila, že Švédsko je všechny potřebuje k obraně svého území. Zelenskyj dnes uvedl, že ukrajinští piloti již zahájili výcvik na těchto víceúčelových letounech, které používá také české letectvo. Kristersson téma možné dodávky gripenů Ukrajině nezmínil.

Nově uzavřená dohoda o společné výrobě obrněných pásových vozidel CV90 a výcviku jejich posádek umožňuje, aby se tato technika napříště vyráběla také na Ukrajině, uvedla veřejnoprávní stanice SVT. „Vozidla CV90 budeme vyrábět společně. Uděláme vše pro to, aby první kus vyrobený na Ukrajině byl hotov co nejdříve,“ citovala stanice SVT ukrajinského prezidenta.

Kromě schůzky s Kristerssonem má Zelenskyj na programu také setkání s královskou rodinou nebo se šéfem švédského parlamentu Andreasem Norlénem. Rozhovory chce vést o obranné spolupráci či o ukrajinské integraci do Evropské unie. Do severské země přicestoval Zelenskyj se svou manželkou Olenou.

„Naším hlavním cílem je posílení ukrajinských bojovníků na zemi i ve vzduchu, rozvoj vzájemné spolupráce, zejména v obranném průmyslu, ukrajinská evropská integrace a společná bezpečnost v euro-atlantském prostoru,“ uvedla hlava ukrajinského státu na sociální síti telegram.

Švédsko je v rámci Evropské unie jedním ze západních spojenců Ukrajiny, které od loňského února čelí ruské invazi. Stockholm pod dojmem ruské vojenské agrese také spolu s Finskem podal žádost o vstup do NATO. Zatímco Helsinky se letos v dubnu staly 31. členským státem vojenského paktu, Švédsko čeká, až jeho žádost jako poslední ze členů aliance schválí Turecko a Maďarsko.

Stockholm na začátku týdne oznámil, že plánuje nový balík vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 3,4 miliardy švédských korun (6,8 miliard Kč). Součástí je munice či náhradní díly pro dříve dodané zbraňové systémy. Bude se jednat o třináctý švédský balík pomoci Ukrajině od začátku války

Zdroje: