Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Oblačno

Jaký vzkaz nám tu před 200 lety nechali předkové? Vlastně jen hrst sajrajtu...

Jaký vzkaz nám tu před 200 lety nechali předkové? Vlastně jen hrst sajrajtu...
Časová kapsle ve West Pointu nabídla jen bláto | zdroj: Profimedia

Zaměstnanci a studenti slavné americké vojenské akademie West Point v pondělí slavnostně otevřeli záhadnou časovou schránku z 20. let 19. století, kterou objevili před několika měsíci u podstavce památníku v areálu školy. Kadeti dopředu tipovali, co by v ní mohlo být: třeba americká vlajka. Když pak olověnou schránku otevřeli, našli v ní... bláto, uvedla stanice BBC News.

Dlouho zapomenutou schránku objevili v květnu při restaurování památníku polského vojevůdce Tadeusze Kościuszka, který se svého času účastnil také bojů za americkou nezávislost. Kdo a kdy schránku do památníku umístil, není jasné. Jedna z teorií praví, že se tak mohlo stát v roce 1829, když sochu proslulého hrdiny dokončovali. Obsah olověné schránky by mohl poskytnout pohled do raných, spartánštějších dob vojenské akademie, psala agentura AP.

V pondělí nadešel den, kdy schránka měla vydat svá tajemství. Událost přenášeli živě a součástí vzrušující události byla předmluva historičky akademie Jennifer Voigtschildové, která vyzvala přítomné, aby odhalili kus historie West Pointu. U schránky byli připraveni dva pracovníci školy v rukavicích a rouškami.

„Domníváme se, že jde o artefakt nebo něco, čemu bychom dnes říkali časová schránka, která tam byla vložena při dokončení pomníku v roce 1829,“ řekla z pódia Voigtschildová, byť upozornila, že jde pouze o dohady, neboť badatelé z West Pointu nenašli žádnou zmínku o tom, že by někdo do podstavce Kościuszkovy sochy umístil časovou kapsli nebo nějaký jiný předmět. A jelikož je schránka olověná, rentgenový snímek nic neprozradil.

Když nadešla chvíle otevření schránky, sál ztichl. Pracovníci opatrně otevřeli víko, posvítili do schránky malou baterkou a kontrolovali její obsah. Nenašli nic. Vytáhli jen jakousi hmotu. „Nejsme si jistí, jestli je to půda, bláto nebo prach,“ řekl jeden z nich a dodal: „Krabice očekávání moc nesplnila.“ Obsah schránky bude přesto ještě pečlivě přezkoumán v naději, že předkové z West Pointu po sobě nezanechali jen krabici s hlínou.

profimedia-0800822593 Otevření časové kapsle ve West Pointu přineslo zklamání | zdroj: Profimedia  

Zdroje: