Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Komentář: Brněnský vtip, který trvá příliš dlouho

Komentář: Brněnský vtip, který trvá příliš dlouho
Hnutí Slušní lidé na jednání brněnského zastupitelstva | zdroj: Profimedia

"Víte, proč jsou Slušní lidé slušní? Protože jich je většina v podmínce." Jeden z řady vtipů, které se sypou na Slušné lidi, brněnské politické hnutí, jenž minulý rok založil sportovec a aktivista Zdeněk Pernica. I přes krátkou historii za sebou Slušní lidé mají již dlouhou řadu často velmi bizarních aktivit, které k nim především na internetu strhávají velkou pozornost. Naposledy zazářili v debatě "Duel o Brno - Slušní lidé vs. Žít Brno."

Často se říká, že Brno je město neomezených možností, kde se může stát opravdu cokoliv. Existence politického hnutí Slušní lidé, které se již přes rok zarputile vrhá do boje se současným osazenstvem brněnské radnice, tomuto tvrzení jistě velmi nahrává.

Definovat, kam přesně na politické scéně Slušní lidé patří, může být poněkud oříšek. Ano, nabízí se jednoduchá možnost shrnout celé hnutí jako krajně pravicovou organizaci, čemuž nahrává část jeho rétoriky a fakt, že někteří členové za sebou mají neonacistickou minulost.

Přesto se ale Slušní lidé od klasických krajně pravicových uskupení značně liší. Hnutí například často vyjadřuje podporu politikům z různých tradičních stran, jako Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL) a Petru Fialovi (ODS), zastávají se dokonce i některých členů z brněnské TOP09, Pirátů a KSČM.

Naopak se Slušní lidé vymezují proti Tomiu Okamurovi a jeho SPD, které považují především za podvod na voliče za účelem výdělku. V tomto ohledu stojí jistě za pozornost analýza facebookové stánky Slušných lidí od datového experta Josefa Šlerky, kde se můžeme blíže seznámit s tím, jací lidé s hnutím sympatizují.

Rváč s duší umělce

Zakladatelem, předsedou a nejvýraznější osobností Slušných lidí je Zdeněk Pernica, známý též pod svou přezdívkou Gauny. Pernicův život byl sám o sobě velmi bohatý a zajímavý i před vznikem hnutí. Gaunyho by si tak kdekdo mohl z fleku splést s postavou z knihy Jaroslava Rudiše.

Hlavní náplní Pernicova života byly donedávna především bojové sporty, ve kterých dvojnásobný mistr České republiky v kickboxu a trojnásobný mistr České republiky v thaiboxu skutečně exceluje. Společně se svým kolegou ze Slušných lidí Ivo Crhákem je také vlastníkem bezpečností agentury nesoucí jméno podle jeho přezdívky Gauny Security s.r.o.

Mnoho pozornosti před svým politickým působením k sobě Pernica přitáhl rovněž internetovým "uměním", kdy se zaměřoval na tvorbu jednoduchých internetových komiksů pod názvem "Gaunyho primitivní komiksy". Těžko říct, zda si název vybral jako vtip, nebo si skutečně uvědomoval, jak moc jeho dílka, která dost často lacině propagují Pernicovy kontroverzní názory, působí nevtipně, vágně a trapně.

Do politiky se Pernica rozhodl poprvé zabrousit v minulém roce, kdy v srpnu ohlásil svou kandidaturu za koalici Republikánů Miroslava Sládka, Patriotů České republiky a HONZ (Hnutí občanů za kraje) v krajských volbách do zastupitelstva Jihomoravského kraje. Koalice ale v říjnu 2016 pohořela a se ziskem 0,44% hlasů si mohl Gauny o politické kariéře nechat jenom zdát. Nebo snad ne?

Slušní lidé přicházejí na scénu, třes se Hollane

Kolem Zdeňka Pernici se již delší dobu shromažďovala řada jemu podobně rázných lidí, často sportovců, vyznavačů bojových umění nebo fotbalových fanoušků, které spojoval společný odpor k brněnským politikům, především k hnutí Žít Brno. Ač se Pernicova skvadra neomezila pouze na regionální politiku a dravě se vyjadřovala i k uprchlické krizi, náboženským otázkám, nebo pozici Ruska a USA ve světě.

Ještě před oficiálním vznikem Slušných lidí jsme mohli Gaunyho a jeho spřátelené ranaře vidět marně pobíhat po Brně a hledat místopředsedu Žít Brno Matěje Hollana, se kterým si údajně chtěli vyměnit pár názorů.

U domu Hollanových rodičů, kde místopředsedu nenašli, však Pernica pátrání rozpustil. Šlo o jednu z reakcí na dnes již chorobně známou brněnskou "kauzu", kdy měl Hollana a Matěj Stropnický konflikt v pivnici U Poutníka (viz Jak neŽít Brno: Pivo proti nenávisti vyprovokovalo neonacisty k honu na Hollana). 

Slušní lidé pak oficiálně vznikli 1. listopadu 2016 a hlavní základnou se jim stala facebooková stránka, která původně sloužila jako politický profil předsedy Pernici. Prostředí internetu a sociálních sítí je navíc jednou z jejich hlavních domén, přes kterou propagují své postoje, názory, hledají příznivce a vytahují se svými akcemi. Je třeba rozhodně uznat, že jim to jde a své fanoušky dokáží jasně oslovit, i když se o kvalitě jejich videí a vtípků, navazujících na Pernicovu starší tvorbu, dá velmi úspěšně pochybovat. 

Řádění modrých triček

Slušní lidé se do svých aktivit obuli skutečně mocně. Skupinky vysportovaných mužů v modrých tričkách začaly po vzniku hnutí řádit nejen na internetu, ale svérázně se vrhly i přímo do brněnských ulic. Úsměv na tvářích mnohých internetových vtipálků tak vzbudil například případ, kdy se členové hnutí přišli výhružně vyfotit před domnělý dům politika Martina Freunda (Žít Brno).

Za zmínku určitě stojí také účast Slušných lidí na akci s ruskými motorkáři Nočními vlky, vyvěšení plakátu s Matějem Hollanem zobrazeným jako Hitlerem na festivalu Meeting Brno, zakrytí růžového tanku Davida Černého modrou plachtou, rozvěšení plakátů opět s Matějem Hollanem (tentokrát nahým) po více místech Brna.

Hnutí se díky svému působení dostalo také do zprávy ministerstva vnitra o extremismu, což se Pernicovi nijak nelíbí a za pomoci známé advokátky Jany Hamplové podal na ministerstvo vnitra žalobu a žádá omluvu.

Nebylo by ovšem férové zmínit pouze tyto skutečnosti, které v mnohých lidech můžou vzbudit odpor, nebo posměch. Slušní lidé se zaměřují i na charitativní akce a prospěšné aktivity, jako úklid veřejného prostoru. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby zůstali pouze u těchto činností.

Souboj titánů

Poslední událost, kdy o sobě dali Slušní lidé více vědět, byla debata 21. října teatrálně nazvaná "Duel o Brno - Slušní lidé vs. Žít Brno". Na akci se měl nad tématem brněnských projektů sociálního bydlení, které Slušní lidé dlouhodobě kritizují, utkat předseda Zdeněk Pernica se zastupitelem Martinem Freundem z hnutí Žít Brno, který stojí například za projektem Rapid re-housing.

Šéf Slušných lidí ale nakonec z debaty vycouval, zůstal v publiku a místo sebe na pozici řečníka vyslal jako zástupce Viktora Lošťáka, který členem Pernicova hnutí není.

Viktor Lošťák, zastupitel z hnutí Bystrčáci z Brna-Bystrce, byl bezesporu pro Slušné lidi velmi vhodnou volbou. Rétorika muže, který se v minulosti proslavil například videem, kde se ohání sekerou a při tom označuje ze neomarxisty všechny, kdo s ním nesouhlasí, je jistě velmi blízká vystupování Slušných lidí.

Každopádně se nedá říct, že by debata měla nějaký skutečný přínos. Spíše šlo o uřvaný střet dvou naprosto odlišných světů a to nejen na pódiu, ale i v hledišti, kde seděli příznivci obou politických hnutí, kteří se často neubránili spontánním výkřikům na řečníky a ostrým hádkám mezi sebou. Do osobních útoků přecházeli i oba aktéři debaty, ač Martin Freund se většinu času snažil mluvit věcně a podávat fakta.

Hašteřiví sourozenci

Přesto že, se politická hnutí Slušní lidé a Žít Brno kardinálně rozcházejí v názorech, nemůže se pozorovatel brněnské politické scény ubránit pocitu, že, co se jejich vzniku týče, mají velmi mnoho společného.

Obě hnutí vznikla primárně jako vymezení se vůči politikům na brněnské radnici. V případě Žít Brno to byla koalice ČSSD a ODS s primátorem Romanem Onderkou v čele. V případě Slušných lidí jde o vymezení se vůči dnešnímu osazenstvu radnice, především právě proti Žít Brno a jeho představitelům.

Obě hnutí také začínala hlavně internetovými aktivitami a recesistickými akcemi, samozřejmě každé s trochu jiným ražením a pojetím, čímž si získávala původní pozornost a fanoušky. Až později přerostla do skutečných politických hnutí. Brno nám tak zplodilo dva velmi podobné, ale zároveň velmi odlišné, sourozence.

Nabízí se tak jedna otázka - dokážou Slušní lidé zopakovat úspěch svého staršího sourozence příští rok u komunálních voleb? Příliš pravděpodobné to není. Ač má hnutí mnoho aktivních fanoušků na sociálních sítích a internetu, těžko můžeme mluvit o nějaké jisté voličské základně. Samotní Slušní lidé mají problém se jasně politicky vyhranit a zároveň budou muset o voliče bojovat s množstvím dalších subjektů z velmi roztříštěné krajní pravice a z konzervativních a patriotických stran.

Hnutí má také jednu výraznou nevýhodu, která se jasně ukázala i v Duelu o Brno, když předseda Pernica odmítl debatovat. Slušným lidem zkrátka chybí schopní členové, kteří by dokázali více než zopakovat předem naučený text na kameru, nebo napsat košatý status na facebookovou stránku. V tomto má Žít Brno rozhodně navrch a i přes všechny jeho přešlapy jde o politicky kompetentní organizaci. Mezi převážně vyznavači kulturistiky, fotbalu a bojových sportů se zkrátka příliš mnoho slibných budoucích politiků hledá velmi těžko.

Slušní lidé se jistě budou nadále snažit a pokračovat ve svém bizarním počínání, z kterého už si pomalu člověk nemůže dělat ani pořádnou legraci. Tenhle brněnský vtip trvá prostě už příliš dlouho a měl by konečně skončit.

Zdroje:
Vlastní