Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bohatí a vlivní Rusové umírají jako mouchy

Bohatí a vlivní Rusové umírají jako mouchy
Pavel Antov, další vlivný Rus, který vypadl z okna. | zdroj: Profimedia

Skáčou z oken, přepadávají přes zábradlí, padají ze schodů, střílí se do hlavy, dávají si oprátky kolem krku, zabíjejí své manželky i děti a přemáhají je náhlé zdravotní komplikace. Rusové s velkými majetky i vlivem umírají jeden po druhém. 

Nejnověji k nim přibyl Pavel Antov – velkouzenář, poslanec a jeden z nejbohatších Rusů.

Antov, který zbohatl na výrobě uzenin a působil v zákonodárném sboru Vladimirské oblasti, v červnu kritizoval válku na Ukrajině a útoky na Kyjev označil za teror. Nakonec ale kritiku odvolal a omluvil se za ni.

Vyšetřování skončilo, zapomeňte

Podnikatel byl dvakrát zařazen na prestižní seznam nejbohatších lidí časopisu Forbes. Jeho majetek byl odhadován na 150 milionů dolarů. Zemřel 25. prosince po pádu ze třetího patra hotelu u indické Kalkaty, kde se chystal oslavit své šestašedesáté narozeniny, informuje zpravodajský portál Nexta.

Policie naznačila, že mohl spáchat sebevraždu, protože měl deprese ze smrti přítele. Dva dny před Antovovou smrtí zemřel na infarkt jeho společník, kterého média označují jako Vladimira Bydanova. Byl nalezen mrtvý v hotelovém pokoji, kde byli ubytováni.

Vyšetřování se ještě zabývá i dalšími verzemi.

Ruský generální konzul v Kalkatě nicméně agentuře RIA Novosti sdělil, že Antonovova smrt byla uzavřena a že na ní nebylo shledáno nic podezřelého.

Náhodná úmrtí?

Podezřelá je však celá série úmrtí vlivných Rusů po invazi na Ukrajinu. Už ve stejný den, kdy Rusové na Ukrajinu vtrhli, 24. února, nalezli v Moskvě oběšeného Alexandra Tjuljakova, ředitele bezpečnosti ve společnosti Gazprom.

V březnu policisté v Nižném Novgorodu zase našli těla miliardáře Vasilije Melnikova, jeho manželky a jejich dvou malých dětí. Vyšetřování skončilo závěrem, že Melnikov vyvraždil rodinu a pak se zastřelil.

V dubnu byl s prostřelenou hlavou objeven bývalý viceprezident Gazprombanky Vladislav Avajev. Podle policejní verze také on spáchal sebevraždu poté, co ve svém domě zastřelil manželku a mladší dceru.

Španělé dosud nevyšetřili smrt oligarchy Sergeje Protosenji, který byl ve stejném měsíci nalezen s oprátkou kolem krku na zahradě své vily u Barcelony. Jeho manželka a dcera byly ubodány.

V září zahynul ředitel ropné korporace Lukoil Ravil Maganov. Podle policejní verze vypadl z okna Ústřední nemocnice v Moskvě. Už v květnu přitom zemřel jiný vysoký manažer Lukoilu Alexander Subbotin. Prý mu selhalo srdce.

Mezi další podezřelá úmrtí vlivných Rusů se řadí smrt Ivana Pečorina, šéfa modernizace ruského leteckého průmyslu, poslance Státní dumy Nikolaje Petrunina, manažera Moskevského leteckého institutu Anatolije Geraščenka, jenž „spadl ze schodů“ i podnikatele Dmitrije Zelenova, který zase „přepadl přes zábradlí“.

 

Zdroje:
NEXTA