Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Biden na summitu G7: Evropská unie je silná a životem pulzující organizace

Biden na summitu G7: Evropská unie je silná a životem pulzující organizace
Francouzský prezident Emmanuel Macron vítá amerického prezidenta Joe Bidena před bilaterálním jednáním během summitu G7 v Cornwallu | zdroj: Profimedia

Evropská unie je neskutečně silná a životem pulzující organizace, řekl podle Reuters americký prezident Joe Biden na summitu zemí skupiny G7 v jihozápadní Anglii.

Jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron při rozhovoru s ním na oplátku ocenil současné směřování USA a vyzdvihl Bidenovu ochotu spolupracovat na mezinárodní úrovni.

„Domnívám se, že Evropská unie je neskutečně silná a pulzující entita, která velkou mírou přispívá k schopnosti západní Evropy reagovat na ekonomické problémy a je páteří a oporou NATO,“ prohlásil Biden při dvoustranném jednání se svým francouzských protějškem.

Vrcholná schůzka aliance přitom čeká šéfa Bílého domu v Bruselu hned v pondělí, o den později bude jednat s šéfy unijních instutucí.

Biden a Macron na summitu v Carbis Bay spolu s dalšími představiteli ekonomicky silných zemí G7 jednají o pandemii koronaviru, životním prostředí, bezpečnosti, vztazích s Čínou a hospodářských tématech.

Jeden z přítomných reportérů se ho zeptal, zda jsou podle něj „USA zpět“, na což šéf Bílého domu reagoval pobídkou, aby otázku zodpověděl Macron. „Ano, zcela určitě,“ odpověděl francouzský prezident. „Je skvělé mít amerického prezidenta, který má velký zájem o spolupráci,“ pokračoval Macron.

Předchozí americký prezident Donald Trump ve vztazích se spojenci NATO volil soupeřivý přístup, připomněla agentura AP. Biden ale podle Macrona dal najevo, že partnerství je klíčové pro úspěšné vedení.

Zdroje: