Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Angelo, postavte nám silnici, prosí Merkelovou zoufalí ruští vesničané

Angelo, postavte nám silnici, prosí Merkelovou zoufalí ruští vesničané
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ve vesnici jen pár kilometrů od ruského Omsku není žádná vyasfaltovaná silnice, hlavní ulice je tak většinu roku téměř nesjízdná a neschůdná. U ruských úřadů však stále narážejí na nezájem. Zoufalí obyvatelé se proto obrátili na německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby jim vyasfaltování hlavní silnice zajistila. 

Obyvatelé sibiřské vesnice natočili video, v němž vysvětlili, že se již obrátili na nejrůznější ruské úřady, ty jim však nevyhověly, a uvedli, že jejich vesnici na přelomu 19. a 20. století založili ruští Němci. 

„Vážená Angelo Merkelová, dnes se na vás obracejí obyvatelé vesnice Verchnij Karbuš (...) s prosbou o pomoc ohledně spravení ulice Dmitrije Michajloviče Karbyševa,“ zní úvodní věta videozáznamu, který zveřejnil server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda. „Vždyť vaše vláda pomáhá druhým státům,“ říká s nadějí v hlase iniciátorka žádosti a představitelka vesnice Irina Drozdovová. Ta také zdůrazňuje, že mnoho lidí ve vsi má německé kořeny.

„Teď v suchém počasí je jízda po ní jak po valše. Máte pocit, že každou chvíli budete mít otřes mozku. A když je bláto, tak zas zapadávají auta,“ upřesnila Drozdovová.

„Jsme staří lidé, sotva chodíme. Když je jaro nebo podzim, nemůžeme v té břečce ani do obchodu,“ sdělila reportérům Natalja Šlippertová, jedna z obyvatelek vesnice, podle níž je prosba k Merkelové správným krokem.

„Na Angelu Merkelovou se obracíme ze zoufalství a kvůli bezvýchodnosti situace,“ přidal se Sergej Bajgačev, další obyvatel vsi. Bajgačev upřesnil, že dospělí musejí kvůli blátu často nosit děti na zádech. Zároveň vyjádřil rozhořčení nad tím, že vesnice nemá jedinou vyasfaltovanou silnici, přestože leží jen pár kilometrů od Omsku a na vlastní oči viděl, že jinde ve stejném regionu jsou silnice vyasfaltované.

Zdroje: