Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Komentář: Bezmoc demokracie: Když 46 lidí blokuje Evropu a roky jednání o klíčové dohodě

Komentář: Bezmoc demokracie: Když 46 lidí blokuje Evropu a roky jednání o klíčové dohodě
Valoni drží odmítnutím dohody CETA v šachu Evropskou unii i Kanadu | zdroj: Profimedia

Valonští poslanci zvládli to, o co se v posledních měsících snažily statisíce demonstrantů. Zablokovali dohodu o volném obchodu mezi Evropskou unií a Kanadou. Malý belgický region tak drží v šachu dohodu, která se týká 536 milionů lidí. Je tohle příklad té "správné" demokracie?

Dohodu, která v bolestech vznikala více než šest let, schválily parlamenty 27 unijních zemí. Na poslední chvíli ustoupily a podepsaly ji dokonce i Rumunsko a Bulharsko, které si za to vymínily bezvízový styk s Kanadou.

Ústupky nestačily jen onomu tři a půl milionu frankofonních obyvatel Belgie, respektive pouhým 46 poslancům místního parlamentu, kteří text dohody odmítli. A s nimi musel i přes svůj nesouhlas federální parlament.

"Kanada je zklamaná, i já osobně jsem zklamaná. Opravdu jsem z toho velmi smutná," řekla kanadská ministryně obchodu Chrystia Freelandová poté, co vzpurné Valony přiletěla osobně přesvědčit a podat jim záruky, ale neuspěla. Údajně se jí při tom i leskly slzy v očích.

Problémem dohody, která se týká více než půl miliardy obyvatel, je v tuto chvíli fakt, že se nemůže nijak upravovat. Schválila ji Kanada i 27 zbylých členů Evropské unie v původním znění, vzpurní Valoni tak nemohou chtít, aby si před nimi všichni ostatní sedli na zadek. Přesto přesně to požadují.

Valonsko zabírá zhruba 55 procent rozlohy Belgie. Jde o historicky hornickou oblast, na které se zavírání dolů od 60. let spolu s útlumem ocelářství výrazně podepsalo. I když se region postupně přeorientoval na jiná průmyslová odvětví, za zbytkem Belgie stále zaostává a se svou nezaměstnaností přesahující deset procent ční nejen nad národním, ale i evropským průměrem.

Není se mu tak co divit, že se bojí, že podpis dohody situaci hospodářskou situaci ještě zhorší. Obavy jsou sice neopodstatněné a v podstatě i nelogické, ale u místních poslanců přes ně vlak nejede.

46 poslanců proti 536 milionům

Kritici dohody jsou nadšeni, zatímco všichni politici stáhli ocasy, jediní Valoni našli odvahu říct "NE". Kde se ale stala chyba, že obchodní budoucnost Evropy stojí na názoru ani ne procenta obyvatel unie?

Předně, Evropská unie má výhradní právo dojednávat obchodní záležitosti. Národní, potažmo regionální vlády nemají pravomoci uzavírat vlastní obchodní dohody a smlouvy, takže teoreticky by neměly mít vliv ani na schvalování obchodní dohody s Kanadou. Došlo ke stejné situaci jako v případě nedávných referend, kdy někdo dostal pravomoc, ale nedopadlo to podle očekávání.

V Evropském parlamentu tak sílí hlasy, že je potřeba nastavení obchodní politiky do budoucna výrazně změnit. Národním parlamentům by mělo být povoleno hlasovat až v druhé řadě poté, co se celoevropské záležitosti schválí na nejvyšší úrovni. Rozhodovaly by o věcech, které se jich přímo týkají, například o ochraně národních investic a o drobných ústupcích.

Demokracie je o kompromisu, ne o vydírání

Demokracie je kompromisu a o rozhodování většiny. "Musíme zajistit, aby Komise mohla vytvořit obchodní dohody, které jsou demokraticky schválené vládními institucemi Evropské unie. Nepotřebujeme, aby 28 států, nebo dokonce regiony, jednaly samostatně proti celému bloku. To s demokracií nemá nic společného," prohlásil evidentně rozladěný koordinátor Výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu Daniel Caspary.

Jeho rozhořčení se není co divit. S nadsázkou se dá říct, že je to to samé, jako kdyby se najednou vzepřelo třeba Ostravsko.

Casparovy návrhy o dvoustupňovém přijímání obchodních dohod se překvapivě setkaly s pozitivním ohlasem napříč politickým spektrem. Až na komunisty, kteří odvahu Valonů bojovat proti "kanadskému kapitalismu" a "diktátu nadnárodních firem" oceňují, a fandí jí.

Poškození reputace

Pokud má ale malý chudší region možnost vydírat Kanadu i Evropskou unii a dosáhne až toho, že roky úsilí vyjdou vniveč a tisíce stran textu poletí do koše, je ohrožen jeden ze základních důvodů existence unie. Tedy zajistit lepší vyjednávací pozici, podmínky a důvěryhodnost při obchodech nejen v rámci společenství, ale hlavně se světem.

Dokonce i jeden z největších kritiků obchodní agendy EU, právník Sven Giegold zvolený za zelené, nazval Valonské drama "nepříjemnou překážkou pro schopnost Evropy jednat".

Když kvůli padesátce lidí ztroskotá dohoda se státem, který je nám ideově nejsympatičtější, jakou záruku schválení budou mít ostatní státy, které se o obchodní partnerství s unií snaží? Na stole je téměř hotová dohoda se Singapurem, o smlouvě se Spojenými státy ani nemluvě. 

Zdroje:
Vlastní, Politico