Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Babišova autogramiáda skončila policejním zásahem. Premiér dostal vajíčkem do hlavy

Aktualizováno: Babišova autogramiáda skončila policejním zásahem. Premiér dostal vajíčkem do hlavy
Premiér Andrej Babiš na svém předvolebním mítinku rozdával svou knihu a zmrzlinu. | zdroj: Jakub Poláček / CNC / Profimedia

Dobrovolníci Milionu chvilek pro demokracii brzy ráno pomalovali náměstí v Průhonicích u Prahy, kde se konalo předvolební setkání a autogramiáda knihy premiéra Andreje Babiše. Na zem namalovali křížky připomínající zemřelé na covid-19. Policie odpoledne zadržela dva lidi podezřelé z toho, že se během autogramiády dopustili přestupku. 

Dobrovolníci začali kříže malovat před zmrzlinárnou na hlavním náměstí v Průhonicích dnes v 06:00. Od 10:00 začal premiér v rámci předvolební kampaně podepisovat své knihy Sdílejte, než to zakážou!, zájemci také mohli dostat zmrzlinu. Kolem poledne bylo na náměstí několik desítek lidí. K narušování veřejného pořádku ani hromadným protestům nedocházelo, na Květnovém náměstí stálo několik policejních vozů.

Kolem 15:00 přijely přibližně dvě desítky odpůrců vládní politiky a očkování. Jeden z nich měl podle informací ČTK hodit po premiérovi vejce. „V souvislosti s podezřením ze spáchání přestupku byly na místě zajištěny dvě osoby,“ řekl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa.

„Dorazili zřejmě příznivci Volného bloku, tedy lidé, kteří stojí proti očkování a opatření. Byli stále agresivnější a vyvrcholilo to tím, že začali házet vajíčka. Mě trefili do hlavy. A kelímek s pivem dostala jedna mladší slečna,“ řekl Babiš televizi CNN Prima News.

profimedia-0625981999 Zem pokryly bílé křížky připomínající oběti covidu | zdroj: Jakub Poláček / CNC / Profimedia

„Stejně jako značná část veřejnosti jsme znechuceni kampaní pana premiéra. S úsměvem od ucha k uchu se předvádí, jako by se nikdy nic nestalo. Přitom má on a jeho vláda na svědomí nezvládnutou pandemii, při které zemřelo přes třicet tisíc lidí,“ řekl k dnešnímu happeningu místopředseda Milionu chvilek Jiří Jakub Zévl.

Podle Chalupy policie prověřuje okolnosti, které provázely nastříkání křížů křídovou barvou skupinkou lidí. „Osoby byly na místě ztotožněny a podle výsledků probíhajícího šetření a prověřování všech skutečností bude ve věci stanoven další postup,“ dodal Chalupa. Na místě byly nastříkané kříže na náměstí i odpoledne. V souvislosti s přijatými opatřeními na místo odpoledne přijeli další policisté včetně pořádkové jednotky a premiér se ze stánku přesunul do nedalekého bistra.

Kříže připomínající oběti covidu byly také v březnu na pražském Staroměstském náměstí. Celkem zde dobrovolníci namalovali na dlažbu 25 tisíc bílých křížků. I tehdy se šlo o iniciativu Milionu chvilek, připojila se i řada zástupců veřejnosti.

Zdroje: